Innovatieve laserbehandeling voor anale fissuren

05 nov , 19:52 Zorg
operatie engin akyurt via pixabay
Fixabay
Sinds kort kan men bij het Flevoziekenhuis terecht voor een nieuwe, innovatieve behandeling bij chronische anale fissuren. Het is een pijnlijke aandoening die regelmatig voorkomt en wordt veroorzaakt door een scheurtje in de anus. De nieuwe laserbehandeling is minder ingrijpend dan de traditionele operatie.     
Daarnaast kan de behandeling een effectieve oplossing zijn voor mensen die al een hele tijd met klachten rondlopen. De geboekte resultaten zijn goed te noemen en het Flevoziekenhuis is het eerste ziekenhuis waar de behandeling wordt uitgevoerd.
Scheurtje
Chirurg Ruben Schouten vertelt in zijn uitleg dat een anale fissuur (kloofje, scheurtje of zweer) vaak wordt verward met aambeien. Deze laatste kunnen ook klachten geven als bloedverlies en ongemak. 
Bij een fissuur is meestal sprake van intense pijn tijdens en na de ontlasting, wat vaak komt door een verstopping. Bij harde ontlasting gaat het scheurtje steeds open, wat zeer pijnlijk is. Men gaat daarom minder na het toilet, waardoor de verstopping erger wordt.
Traditionele behandeling  
Een dieet met veel vezels kan helpen, eventueel in combinatie met laxeermiddelen en zalf. Tot voor kort was een ingrijpende operatie de enige oplossing als de eerdere middelen niet werkten.   
Bij zo’n operatie wordt de sluitspier gedeeltelijk ingeknipt. Volgens chirurg Schouten is dit een zware ingreep, die men liever wil vermijden, daar de gevolgen ernstig kunnen zijn. Zo kan men er incontinent van worden.
Laserbehandeling
In het Flevoziekenhuis kan men sinds een half jaar terecht voor een nieuwe, innovatieve laserbehandeling. Bij deze behandeling wordt de fissuur behandeld met een laserstraal, waarbij door de hitte van de straal de wond wordt gestimuleerd om te genezen. 
Aangezien de patiënt een roesje krijgt, is de laserbehandeling zelf pijnloos. Echter de patiënt kan na de behandeling best pijn voelen. Het geheel is een poliklinische behandeling, wat minder belastend is voor de patiënt.  
Eerste ziekenhuis
De behandeling wordt gedaan in het Flevoziekenhuis, dat het eerste ziekenhuis is in Nederland die dit doet. De resultaten zijn goed, waarbij zo'n 70 procent van de patiënten de klachten na enkele weken ziet verdwijnen. 
Er is geen of nauwelijks risico op incontinentie of andere complicaties. Het ziekenhuis is blij dat de behandeling nu aangeboden kan worden aan die patiënten die al een hele lange tijd last hebben van dit probleem.  
(Bron: Flevoziekenhuis)