De gemeente Almere heeft op de Dag van de Mentale Gezondheid op sociale media de landelijke campagne over de Mentale Gezondheid bij jongeren getracht onder de aandacht te brengen en gastlessen op dit gebied te laten verzorgen. In Almere staat de mentale gezondheid van jongeren onder druk. Op scholen worden onder leerlingen verschillende zorgwekkende signalen opgemerkt, zoals verhoogde angst, eenzaamheid, groeps- en prestatiedruk. Het complete veld van Jeugdzorg
De gemeente geeft aan dat de mentale gezondheid van jongeren onder druk staat, maar het ‘probleem’ is veel breder. In mei 2023 werd bijvoorbeeld gesproken over de nieuwe aanbesteding Jeugdhulp voor Flevoland.
Op het moment dat het ontwerp in
de gemeenteraad besproken werd, gaven jongeren die in Almere door Jeugdzorg zijn opgevangen, aan dat ze zich in de steek gelaten voelen. Daarnaast worden ze niet gehoord.
Over en niet mét jongeren
Of zoals een aantal jongeren laten horen “Te veel en te lang is er gesproken óver de jongeren en niet mét de jongeren”. Op de politieke markt van 20 mei 2023 kwamen jongeren aan het woord, waarbij voorbeelden werden aangedragen.
Jongeren waren uit huis geplaatst omdat thuis niet veilig was en hadden daarna onderdak gekregen bij Jeugdzorg, wat niet altijd een succes is gebleken. Het bleek nogal eens, dat jongeren op het moment dat ze 18 worden, op straat terechtkomen.
De eerste Informatiesessie was op 23 februari en 20 mei was de 2e, waarbij het meer ging over de (toen) huidige Jeugdzorg. Het onderwerp staat al jaren op de agenda van de politiek.
Mede door de toename van het gebruik van de Jeugdzorg en de oplopende kosten. Zo zou de
fractie van D66 in oktober 2021 al hebben aangekaart dat de kosten te hoog waren en dat het systeem rond de Jeugdzorg anders zou moeten, goedkoper en kwalitatief beter.
Toename van aanvragen Kinderen in Almere die in de afgelopen 3 jaar jeugdhulp nodig hadden, is met zo‘n 800 kinderen toegenomen. Daarnaast blijkt volgens de lokale media dat in het eerste halfjaar 2024 ruim 6.100 kinderen en jongeren enige vorm van jeugdhulp hebben ontvangen.
Daarbij komt - volgens de cijfers van het CBS - dat bijna 6.000 jongeren tot 22 jaar jeugdhulp ontvangen, omdat ze psychische of gedragsproblemen hebben. Daarnaast komt het ook voor dat de ouders moeite hebben met de opvoeding.
Inkoopstrategie Op de gemeentelijke site is een artikel te vinden over
Jeugdhulp. De raad heeft in maart / april wederom kunnen spreken over de Inkoopstrategie Jeugdhulp, dit keer zonder verblijf (raadsnummer 24086).
Hierbij ging het over een voorstel van het college om de inkoopstrategie voor Jeugdhulp zonder verblijf te vernieuwen. In het voorstel werd aangegeven dat de gemeente zonder residentiële opvang - ofwel buiten een instelling om - jeugdhulp wil bieden.
De gemeenteraad heeft hierover moeten spreken om de jeugdhulp in Almere toekomstbestendig, effectief en financieel houdbaar te maken. Men heeft gezien dat er een groeiende vraag is naar jeugdhulp zonder verblijf, terwijl de budgetten onder druk staan. Hiervoor is een nieuwe aanvraag nodig en samenwerking met zorgaanbieders.
(Bronnen: Gemeente Almere, Omroep Almere, Omroep Flevoland, Raad van Almere, almere.nieuws.nl, Khamakar News Agency)