De organisatie van het voedselsysteem in Nederland baart een aantal mensen flink wat zorgen, waarbij het deze mensen dwars zit dat de groenten die in Flevoland worden geteeld naar het buitenland worden geëxporteerd, terwijl tegelijkertijd groenten uit het buitenland worden geïmporteerd. Hierover is Stijn Sprenkels (van software WonderBit) in gesprek gegaan met Jan-Albert Blaauw en Astrid Furlan (bestuursleden van Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold).
Social Farmer
Het doel van het gesprek was om het aanbod aan lokaal geteelde groenten te vergroten en te leveren aan de lokale horeca en verkooppunten, liefst via een online platform. Het voordeel was dat de expertises van de 3 personen op elkaar aansloten.
Dit heeft geresulteerd in een aantal gesprekken, waaruit naar voren kwam om het project serieus uit te werken. Hieruit is tenslotte de oprichting gekomen van een startup met de naam ‘Social Farmer’.
Europese subsidie
Social Farmer heeft - volgens de lokale media - een Europese subsidie ontvangen van 500.000 euro. Met de subsidie kan er gewerkt worden aan een digitaal ecosysteem. Hiermee kunnen kleinschalige voedselproducten samenwerken met lokale afnemers.
De startup kan met de Europese subsidie de ontwikkeling van het platform versnellen, zodat de eerste versie dit jaar nog operationeel kan worden gebracht. Met het systeem wordt ingespeeld op het versterken van de korte voedselketen.
Kleinschalig
De opzet van het platform is voor de producenten die kleinschalig willen blijven, maar wel willen samenwerken. In het plan gaat men er van uit dat de productiegegevens gebundeld worden, zodat er een stabiel regionaal aanbod komt en blijft.
Hierbij wordt steun verleend aan boeren en tuinders - de producenten - bij de afstemming van de producten op de vraag van bedrijven als restaurants en supermarkten. Maar daarnaast zijn er ook andere lokale verkooppunten.
Kleinschalig wil niet zeggen dat het alleen tot een lokaal gebied in Almere behoort. Het komt ook in andere regio’s voor en waarschijnlijk ook internationaal. Hierbij gaat het om de behoefte aan digitale ondersteuning en een korte voedselketen.
(Bronnen: Onderneem in Almere, Social Farmer, Almere Deze Week)