In oktober werd gemeld dat de provincie Flevoland op de provinciale site een melding heeft gedaan over de kap van een groot aantal populieren die in november gekapt gaan worden. De provincie gaf daarbij aan dat er een onderzoek is gedaan, waaruit bleek dat de bomen een gevaar waren voor het verkeer. Hierdoor heeft de provincie besloten om de bomen te kappen. Provincie en niet de gemeente Aangezien de bomen in Almere staan heeft de Stichting De Groene Mantelzorger de provincie en de gemeente om opheldering gevraagd. Van de gemeente is nog geen bericht gezien, heeft de woordvoerder van de Stichting gemeld, wel van de provincie.
Volgens een woordvoerder van de provincie Flevoland beheert de provincie zo’n 33.000 bomen langs het provinciale wegennet. Dit net bestaat uit ongeveer 500 kilometer wegen en 365 kilometer fietspaden.
Flevoland heeft de doelstelling om de bomen duurzaam in stand te houden binnen de kaders van een intensief gebruikte infrastructuur. Aangezien de veiligheid van de weggebruikers bovenaan de lijst staat, moeten soms bomen het onderspit delven.
Beeldbepalende bomen
Op de tweede plaats is het instandhouden van de Flevolandse landschapsstructuur met haar kenmerkende bomenrijen van belangrijke betekenis. Hierbij wordt gemeld dat zo’n 25 procent van de laanbeplantingen bestaan uit populieren en wilgen.
De provincie geeft aan dat het karakteristieke bomen zijn voor de provincie. Met andere woorden: het zijn beeldbepalende bomen. Echter - volgens de provincie - hebben deze bomen een kortere levensverwachting dan een eik of een linde.
Als een populier of een wilg ver van de weg staat, wordt getracht ze zo lang mogelijk te handhaven, maar dichter bij de weg worden ze sneller vervangen - volgens de provincie - om gevaarlijke situaties te voorkomen.
Bomen vervangen Tussenring
Het is zo dat de Tussenring in Almere één van de drukste verbindingen is tussen de A6 en het centrum van Almere. Hier staan 600 populieren, die geleidelijk allemaal vervangen worden door nieuwe boompjes.
Dit gaat in fases, waarbij in de eerste fase 275 bomen worden gekapt met een leeftijd van 40 jaar. Volgens de provincie is er sprake van het feit dat regelmatig takken afbreken. In 2011 is de levensverwachting van deze bomen bepaald op 5 tot 10 jaar.
Eerder zijn al ‘slechte’ bomen verwijderd. In overleg met Almere is er voor gekozen om toch weer populieren te planten, namelijk klonen van de Canadese populier. Opvallend dat er gekozen wordt voor een niet-inheemse plant.
Op andere locaties in Nederland worden de niet-inheemse bomen, zoals de Amerikaanse eik, juist verwijderd. De woordvoerder van de provincie heeft gemeld dat bij de vervanging van de ‘oude’ populieren een afweging wordt gemaakt of er populieren voor terugkomen.
Mogelijk kiest men voor bomen met een langere levensduur, daar men streeft naar meer biodiversiteit en meer variatie. Dit komt ook door de klimaatsverandering en de ziektes onder de bomen.
(Bronnen: Provincie Flevoland, almere.nieuws.nl) (Foto: Bomenkap in Flevoland (© prov Flevoland))