Eind januari was er op gemeentelijke site van Almere te vinden dat gemeente een belangrijke rol heeft bij het schoonmaken en schoonhouden van de stad. Tevens geeft de gemeente ook aan dat ze dat niet alleen kan, maar dat er veel inwoners van de stad zijn, die helpen met onder meer het opruimen van het zwerfafval.
Proef zwerfafval opruimen
Daarnaast heeft wethouder Jesse Luijendijk zo’n jaar geleden een proef opgestart, waarbij een aantal kastjes met opruimmaterialen in een aantal wijken zijn geplaatst. De bedoeling was dat de inwoners een grijper en afvalzakken gebruikten om het zwerfafval op te ruimen.
Op die manier - zoals de gemeentelijke site aangeeft - konden de inwoners van Almere de buurt of wijk schoon houden. Maar helaas is de proef gestopt, want de kastjes werden regelmatig vernield en de grijpers niet teruggebracht.
Afvaloverlast: schriftelijke vragen
In het eerdere artikel werd aangegeven dat er lichtpuntjes waren in de stad als het gaat om het opruimen van zwerfafval. Alleen de afgelopen weken zijn weer vragen gesteld over zwerfafval door Leefbaar Almere (Goudplevierweg) en 50PLUS (Almere centrum).
Beide fracties hebben schriftelijke vragen gesteld over de overlast die op de locaties wordt ervaren, door het zwerfafval. In de Goudplevierweg zou het gaan over ‘Zwerfafval, ongedierte en puindumpingen’ en in het centrum over ‘stank, vervuiling en ongedierte’.
Zwerfafval Goudplevierweg
De schriftelijke vragen van Leefbaar Almere dateren van 24 maart en in de toelichting wordt gesproken over de 7 bovengrondse afvalcontainers bij het appartementencomplex De Vliervelden aan de Goudplevierweg. De containers staan direct naast de inrit.
Het afval en bouwpuin stapelt zich op naast de containers en in de greppel aan de overkant van de weg. Aangezien de locatie gesitueerd is naast een drukke weg, zal er alleen maar meer illegaal afval bij komen.Wind en ongedierte zorgen voor open zakken en verspreiding van het afval.
De bewoners van de appartementen hebben regelmatig geklaagd, maar er is nog geen werkbare oplossing gevonden. Zelf opruimen heeft ook geen zin, als het steeds terugkomt. Volgens gegevens zou de locatie hét verzamelpunt van Oosterwold zijn.
Afvalproblematiek Almere centrum
De vragen van 50PLUS zijn amper 2 weken later ingediend en gaan ook over structurele aantasting van de leefbaarheid. Hier wordt gemeld dat er ophoping is van huishoudelijk en bedrijfsafval rond de ondergrondse containers in het centrum, wat leidt tot stank, vervuiling en ongedierte.
Daarnaast wordt er afval gedumpt naast de losstaande containers en staan er steeds meer bedrijfsafvalcontainers op locaties waar het verboden is. Ook komt het voor dat mensen uit andere wijken en bedrijven bedrijfsafval dumpen.
Er lijkt sprake te zijn van structurele overtredingen en misbruik van voorzieningen. Daarbij komt dan ook, dat als er niet snel iets gedaan wordt, het risico bestaat dat de situatie zal escaleren, met nog grotere gevolgen voor het welzijn van inwoners en de kwaliteit van de openbare ruimte.
(Bronnen: Gemeenteraad Almere, almere.nieuws.nl)