Rechter fluit gemeente terug, waardoor boom gekapt moet worden

09 jan , 19:37 Gemeente
pyamawants eveline de bruin via pixabay
Pixabay
Pyamawants

Eind december werd melding gedaan dat een gezin aan de Eikenstraat in Almere de gemeente had verzocht om een eikenboom voor het huis te kappen. Dit was de inzet van een kort geding in verband met de overlast van de iepenridderwantsen. Daarom zou de boom gekapt moeten worden voor dat de wantsen eitjes gaan leggen.


Overlast in en om huis
De familie had aangegeven dat de iepenridderwantsen de route nemen van de boom naar het huis van deze familie. Daarna dringen de diertjes via elke mogelijke kier de woning binnen, waardoor overlast ontstaat. 

Daarnaast heeft het gezin aangegeven voor de rechtbank dat de leden van de familie gezondheidsklachten hebben en worden de ramen en deuren aan de kant van de boom al 3 jaar dichtgehouden en zijn roosters en openingen afgeplakt met tape.   

Iepenridderwants
In 2021 werd nog op de site Flora en Fauna aangegeven dat de Iepenridderwants - Arocatus melanocephalus - nog een zeer zeldzame soort in Nederland is, maar mogelijk komt dit omdat het diertje veel over het hoofd wordt gezien. Meestal leven ze in de buurt van iepen. 

Maar ook in 2024 zijn er van deze diertjes ontdekt in een gemeente als Wijk bij Duurstede. Zo gaan mensen de natuur in en zoeken naar bepaalde planten, bloemen, bomen en dieren. Zo zijn er in Pampushout-Noordoost meldingen van het diertje geweest op 1 januari en 6 januari 2025.   

Onrechtmatige hinder
De gemeente Almere heeft een aantal maatregelen geprobeerd in de strijd tegen de Iepenridderwantsen, onder meer het inzetten van larven, maar de pogingen hebben niet geholpen en de overlast bleef. 

De boom staat op gemeentegrond en dus heeft de familie het probleem bij de gemeente neergelegd, die in eerste instantie aangaf dat de diertjes alleen in iepen voorkwamen. Echter dit werd tegengesproken door een medewerker van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen. 

Boom kappen
De medewerker gaf aan dat de wantsen echt uit de eik kwam en daarom het advies gaf om de boom te kappen. Dit werd tegengesproken door de gemeente, maar de rechter stelde de familie in het gelijk.  

Hij gaf aan dat het niet alleen ging over fysieke vervuiling, maar dat het ook invloed had op de mentale gezondheid van het gezin. Daarom kwam de uitspraak dat de gemeente de boom moet verwijderen vóór 5 februari, gekoppeld aan een dwangsom van 500 euro per dag - als de boom niet wordt gekapt - met een maximum van 25.000 euro. 

(Bronnen: Waarneming, Flora en Fauna, Almere Deze Week, almere.nieuws.nl)