Gauw! Aan de slag met de Reuzenberenklauw

12 jul , 20:43 Gemeente
reuzenberenklauw mabel amber who will one day via pixabay
Pixabay
Reuzenberenklauw

Ondertussen is het probleem van de Reuzenberenklauw nog niet echt opgelost - zo dachten een aantal fracties in de gemeenteraad van Almere - en daarom hebben ze gezamenlijk een motie ingediend. De fracties van ChristenUnie, BIJ1, Forum voor Democratie, PVV, Almere Partij, 50PLUS en Leefbaar Almere hebben aandacht gevraagd voor de bestrijding van de plant.  

Brief aan gemeenteraad
In oktober 2024 werd al aangegeven in een brief aan de gemeenteraad dat de bestrijding van de Reuzenberenklauw vooral gedaan werd door de vrijwilligers van het Collectief Stedenwijk Zuid Groen en met de door hun ontwikkelde methode. 

De werkgroep Berenklauw Bestrijding bestrijdt reeds 7 jaar de Reuzenberenklauw met succes, zodat er in het bestrijdingsgebied van de werkgroep geen populatie meer voorkomt. Er wordt alleen de strijd aan gegaan met solitair opkomende planten. 

Het Collectief is van mening dat de gemeentelijke bestrijdingsmethode niet werkt, daar de populaties Reuzenberenklauw zich blijven verspreiden. Dit ondanks de budgetten die de gemeenteraad voor de bestrijding beschikbaar stelt. 

Gezamenlijke aanpak
In juni van dit jaar was het weer raak. Het beheer van de natuur kost geld en het probleem met de Reuzenberenklauw in Almere is zeer groot en niet alleen in het gebied van Staatsbosbeheer. 

Daarom is de inzet van alle betrokken partijen voor vele jaren van groot belang om de aanwezigheid van de plant op een aanvaardbaar niveau te krijgen. Het is natuurlijk niet slim als de ene beheerder de Reuzenberenklauw aanpakt, terwijl de plant van de terreinen in de buurt weer gewoon zich kan verspreiden.  

Flink aan het groeien 
Een paar dagen geleden was er weer een artikel over de Reuzenberenklauw. Eind mei gaf de site van het Collectief Stedenwijk-Groen aan dat door de hoge temperaturen de Reuzenberenklauw flink aan het groeien was. Daarom is men elke maandagavond aan de slag gegaan om deze plant te bestrijden. 

Ook in Dronten is men op zoek naar vrijwilligers om de komende weken de plant te laten verdwijnen. In Gouwen (Haven) heeft men ondertussen al wat planten van de Reuzenberenklauw een kopje kleiner gemaakt. 

Motie fractie 
Tijdens de vergadering van de raad op 10 juli is de motie van de fractie ingebracht. Hierin wordt gewezen naar een vraag aan het college op 4 juli om actie te ondernemen ten aanzien van de aanwas van de Reuzenberenklauw.  

Daarnaast wordt gewezen op het raadsvoorstel Beleidskader Groen (oktober 2024) waarbij een motie is aangenomen over de aanpak van de Reuzenberenklauw om actie te ondernemen. Het blijkt dat op steeds meer plaatsen de plant te vinden is.  

Volgens de motie wil de gemeente met het maaibeleid de biodiversiteit vergroten, maar door de aanwas van de Reuzenberenklauw worden veel inheemse planten en bloemen verdrongen. De fracties hebben het gevoel dat het probleem niet serieus wordt genomen. 

Oproep 
De fracties roepen het college op om binnen 14 dagen om tafel te gaan met provincie, Rijkswaterstaat en Prorail om de onveilige situaties op te lossen, de raad na het reces in te lichten en in de zomer te beginnen met het terugdringen van de Reuzenberenklauw.   

Het antwoord van het college was, dat de gemeente niet of nauwelijks geld in kas heeft om dit probleem op korte termijn grondig aan te pakken. De raad moet zelf meer geld beschikbaar stellen. 

Daarbij komt ook dat uitroeien van de plant waarschijnlijk miljoenen euro’s zal gaan kosten. Tevens heeft wethouder Jesse Luijendijk gemeld dat het een illusie is dat de gemeente nu effectief kan optreden tegen de verspreiding van zaden, die in 2026 opnieuw tot problemen zullen leiden. 

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, Almere Deze Week, Omroep Almere, almere.nieuws.nl)