Bestrijden Reuzenberenklauw door vrijwilligers

03 okt , 19:56 Natuur
reuzenberenklauw mabel amber who will one day via pixabay
Het Collectief Stedenwijk-Zuid Groen laat nogal wat artikelen over de Reuzenberenklauw zien op haar site. Zo werd 25 juni aangegeven dat de plant flink in bloei stond, waardoor de ‘Berenklauwbestrijders’ flink aan de gang moesten om te voorkomen dat er geen zaad werd gezet. Dit betekende minimaal 2 avonden in de week hard werken om de bloeiende Berenklauwen met wortel en bloem te verwijderen.     
Vrijwilligers
Gelukkig kon het Collectief enkele weken later melden dat de groep van ‘Berenklauwbestrijders’ wederom was uitgebreid met 2 nieuwe leden. Een week eerder waren er ook al 2 nieuwe leden bijgeschreven en daarvoor ook al een nieuw lid.
Bestrijding lijkt steeds meer op werk van vrijwilligers. Het Collectief gaf op 19 augustus aan dat het op dat moment het de laatste keer was dat in de avond de Reuzenberenklauw was weggehaald. Men kon gelukkig melden dat de plant onder controle was.
Mogelijk zouden nog oude zaden kunnen gaan ontkiemen, maar waren moeilijk te vinden met veel groen eromheen. Het leek erop dat er geen plaatsen meer waren waar planten stonden, waardoor men later wekelijks en overdag de omgeving zou inspecteren.  
Brief aan gemeenteraad
Deze week kwam naar buiten dat de bestrijding van de Reuzenberenklauw vooral gedaan wordt door de vrijwilligers van het Collectief en met de door hun ontwikkelde methode. De brief aan de gemeenteraad meldt dat er een werkgroep Berenklauw Bestrijding is van het Collectief Stedenwijk Zuid Groen.
De werkgroep Berenklauw Bestrijding bestrijdt reeds 7 jaar de Reuzenberenklauw met succes, zodat er in het bestrijdingsgebied van de werkgroep geen populatie meer voorkomt. Er wordt alleen de strijd aan gegaan met solitair opkomende planten.
Het Collectief is van mening dat de gemeentelijke bestrijdingsmethode niet werkt, daar de populaties Reuzenberenklauw zich blijven verspreiden. Dit ondanks de budgetten die de gemeenteraad voor de bestrijding beschikbaar stelt.
Een motie in de raad is een goede stap in de goede richting geweest, daar de beheersing en uitroeiing van de Reuzenberenklauw nu de aandacht krijgt die nodig is. Het Collectief biedt haar kennis en ideeën aan om te delen met de gemeente.
Er is al eerder in 2021 met de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente gesproken, waar geen resultaat is uitgekomen. Indien de gemeente tijdens de bespreking van het beleidskader Groen (3 oktober) tot de conclusie komt dat er een serieus probleem is waar een serieuze oplossing voor moet komen, wil het Collectief volledige medewerking verlenen.
(Bronnen: Stedenwijk-Zuid Groen, Almere Deze Week, Gemeenteraad Almere)