Dagbesteding in een dierenpark

02 nov , 19:27 Zorg
nieuwe deelnemers almere jungle
Begonnen als een volkstuinencomplex - periode 1978 - 1993 - was het één van de manieren waardoor inwoners van Almere kennis konden maken met de natuur. Ook voor die tuin kwamen er bezuinigingen, onder meer door het Ministerie van Landbouw, waardoor het complex gesloten werd. Men kwam in 1994 met het idee van een stadslandgoed, wat door Erica Terpstra in 1996 officieel werd geopend.
Start Almere Jungle
Dat was de start van de Kemphaan, waarna in 2001 het idee geboren werd om een kas te bouwen, bedoeld om groente en planten te verbouwen, die daarna verkocht konden worden. Tevens kwam er een locatie van dagbesteding
Hierdoor konden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meedoen middels een leerwerktraject. Er volgde een opening van de landgoedwinkel (2002), maar de grote stapkwam toen in 2008 de eerste dieren naar Almere Jungle kwamen.    
Deze eerste dieren waren moerasschildpadden, waar speciaal een tropische vijver voor aangelegd is. Daarna is het snel gegaan, met de opening van een woestijntuin (2010), opvang van watervogels (2012) en de officiële stappen in 2015 naar de Almere Jungle. En het dierenpark was geboren en bleef zich uitbreiden.    
Het doel van niet zomaar een dierenpark
De organisatie van Almere Jungle wil een groter bewustzijn creëren bij de mensen voor de aarde en natuurbehoud. Onder meer gebeurt dit door de bezoekers de natuur te laten beleven via een recreatieve bestemming zodat mens, dier en plant met elkaar verbonden worden. 
Hierbij kunnen mensen met een lichamelijke, psychosociale en / of verstandelijke beperking actief participeren. Daarom is Almere Jungle niet zomaar een dierenpark. Het is een dagbesteding voor ongeveer 150 mensen die ondersteuning nodig hebben.
Het park biedt voor de mensen een veilige, stimulerende plaats vol mogelijkheden en juist daarom - én de bijzondere locatie - is het dé plaats voor dagbesteding, mede gezien de veelzijdige activiteiten.    
Talrijke werkmogelijkheden
Een dierentuin heeft een diversiteit aan werkmogelijkheden, wat inhoudt dat er altijd iets is wat past bij de deelnemer. Zo kan men werken bij dier- of plantverzorging, maar ook bezoekers helpen in het Jungle Café of in de Jungle Store.  
Maar men kan ook meedoen aan de administratieve taken of de creatieve projecten in het Creations LAB. De dagbesteding is toegankelijk voor verschillende doelgroepen, waarbij de begeleiding volledig op afgestemd wordt.
Plaatsen vrij  
Op dit moment zijn er plaatsen vrij om de dagbesteding te volgen. Mensen die gebruik willen maken van deze unieke kans of iemand weten waarvoor Almere Jungle een goede match zou zijn, kunnen meer informatie vinden op de site van Almere Jungle zorg. 
Tevens kan men hier een vrijblijvend gesprek aanvragen, waarna de zorgmedewerkers meekijken welke begeleiding en activiteiten het beste passen bij de zorgvrager en bij de zorgvraag. Naast de zorg (dagbesteding) is Almere Jungle een dierentuin met een botanische tuin.
(Bronnen: Almere Jungle, Omroep Almere) (Foto: Nieuwe deelnemers (© Almere Jungle))