De site Optisport geeft aan dat er in het complex van zwembad Almere Poort één groot wedstrijdbad is van 25 bij 21 meter en 8 banen. Vier banen van de 8 hebben een beweegbare bodem waardoor de diepte aangepast kan worden. Het zwembad heeft een zoutelektrolyse-installatie, waardoor het gebruik van chloor - om schoon te maken en te houden - minimaal is.
Gemeentelijke zwembaden De
gemeente Almere laat weten dat er 3 gemeentelijke zwembaden zijn, namelijk zwembad Almere Stad, zwembad Almere Poort en zwembad De Vrijbuiter in Almere Buiten. Volgens de gemeente is er meer te doen dan alleen zwemmen, zoals aquajoggen of aquafitness.
Over zwembad Almere Poort meldt de gemeente dat dankzij het gebruik van de moderne technieken en materialen het gebouw 30 procent minder energie verbruikt. Tevens wordt het zwemwater gereinigd met zout.
Legionella besmetting
Met elektrolyse wordt het zout omgezet naar chloor, waardoor er geen chloorlucht in het zwembad hangt. Maar volgens de lokale media is in het zwembad Almere Poort een besmetting met de Legionellabacterie aangetoond.
Op de gemeentelijke site of de site van Optisport is hierover (nog) niets terug te vinden. Het blijkt - volgens de media - dat de douches door de besmetting al een aantal weken buiten gebruik zijn gesteld.
In eerste instantie heeft de organisatie niet gezegd dat het ging om een infectie met de Legionellabacterie, maar waren er bordjes opgehangen met storing. Volgens gebruikers gaat het niet alleen om deze besmetting, maar is de bodem vies en het water troebel.
Kwaliteit van het zwemwater
Er wordt ondertussen toegegeven dat men niet gecommuniceerd heeft over de besmetting met Legionella. Maar volgens Optisport zou dat eigenlijk nooit meteen gebeuren, wat een zeer opvallende uitspraak is.
Volgens een woordvoerder zou Legionella vaker voorkomen in zwembaden, wat kan gebeuren door verschillende oorzaken. Door dit meteen te melden, zou de zaak alleen maar opgeblazen worden.
De verantwoordelijke instantie - de gemeente Almere - heeft inmiddels een extra thermische reiniging laten uitvoeren en heeft de douchekoppen laten vervangen. Mogelijk zal dit effect hebben op de Legionella, maar niet op een smerige bodem en troebel zwemwater.
Als reactie op dit laatste heeft de woordvoerder van Optisport laten weten dat de kwaliteitsmetingen goed zijn. Twee keer per dag wordt alles gemeten en een keer per maand door een onafhankelijk laboratorium.
Het laboratorium test ook op Legionella en tevens worden maandelijkse schoonmaak inspecties door de gemeente uitgevoerd. De laatste uitslag was bovengemiddeld goed. En volgens de woordvoerder kan er altijd een haar of een pleister in het water zweven.
Legionella
Het RIVM laat weten dat de meeste mensen niet ziek worden door een besmetting met Legionella. Zijn er wel ziekteverschijnselen dan komen ze na zo’n 2 à 10 dagen, waarbij de ziekte begint met griepachtige klachten.
Dit zijn onder meer hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid, diarree, koorts, droge hoest. Heel soms kan het voorkomen dat er een ernstige longontsteking ontstaat. Dit gebeurt meestal bij ouderen, mensen met verminderde afweer, mensen met afweerremmende medicijnen en rokers.
(Bronnen: Optisport, Gemeente Almere, Almere Deze Week, RIVM)