De provincie Flevoland geeft op haar site aan dat raadslid Toon van Dijk vaak stevig stelling in het debat gaf, maar als gedeputeerde is het spreken met besliste beheersing. Zo staat er te lezen dat de Floriade een flop was en dat de achterkamertjes afgebroken moesten worden. Toon van Dijk is een trotse polderbewoner, met een houten huis in de stad en 6 schapen in de tuin.
Oosterwold in Almere
De gedeputeerde Van Dijk woont in Oosterwold in Almere, waaraan hij onmiddellijk verbindt, dat het volgens hem één van de mooiste plekken van Nederland is. Zijn huis - van hout - is 1 van een groep van 16 en zijn tuin huisvest 6 dwergschaapjes.
Volgens hem is het een unieke plek om te leven, midden in de stad waar hij van houdt. Tevens is Almere de stad die hem warm heeft ontvangen en waar hij zichzelf kan zijn, vanuit zijn idealen en overtuigingen.
Van raad naar GS
Dit komt onder meer doordat de mensen niet zijn vastgeroest in oude tradities, maar open staan voor nieuwe ideeën. De stad Almere heeft de heer Van Dijk veel gegeven en hij is nu blij om wat terug te kunnen doen.
Eerst was hij gemeenteraadslid van Almere en nu gedeputeerde voor de provincie Flevoland. Voor hem is het fijn dat mensen van zijn politieke kleur de ruimte krijgen om bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen.
Niet altijd even geliefd
Op het moment dat het college van Gedeputeerde Staten (GS) beslissingen moet nemen over Oosterwold, zal hij zich van stemming onthouden. Als uitgesproken raadslid is hij niet altijd even geliefd geweest, zo ook in de tijd als advocaat.
Maar Toon van Dijk is van mening dat hij als bestuurder een andere rol heeft dan hij had als volksvertegenwoordiger. Volgens hem zijn de rollen te scheiden, maar hij kan zich voorstellen dat er mensen zijn, die aanstoot hebben genomen aan eerdere uitspraken.
Belangen van het gewone volk
Tijdens de raadsperiode gaf de heer Van Dijk te vechten voor de belangen voor het gewone volk. Nu moet hij zich meer inzetten voor de regionale economie, het hoger onderwijs en het Fonds Verstedelijking.
Of er nog tijd is voor inwoners, is nog maar de vraag. Dit komt onder meer door dat de provincie een verborgen bestuurslaag is, waarbij weinig rechtstreekse ontmoetingen zijn met inwoners. Dat vindt de heer Van Dijk best jammer.
Hij zou graag zien dat er in Flevoland een technische universiteit zou komen, maar dat zal in 4 jaar niet lukken. Er zijn veel technologiebedrijven in Flevoland, maar nog niet de juiste passende opleiding daarbij.
Er zijn nog steeds inwoners die aan de kant van de arbeidsmarkt staan en dat geeft een rotgevoel. Hij wil graag de jongeren ontmoeten die aan het werk gaan, bijvoorbeeld in de ICT. In de afgelopen periode heeft hij juridische colleges gegeven aan studenten van de Tio Business School in Utrecht. De functie heeft hij ondertussen neergelegd.
(Bron: Provincie Flevoland) (Foto: Gedeputeerde Toon van Dijk (© prov Flevoland)