Gemeenten en Tomingroep nemen maatregelen om het sociaal ontwikkelbedrijf toekomstbestendig te maken

16 mei , 20:10 Nieuws
gelddoos pixabay
Pixabay
Gelddoos

Al een aantal jaar staan sociale ontwikkelbedrijven in Nederland financieel onder druk. Dit geldt ook voor de Tomingroep, die actief is in Almere en 7 andere deelnemende gemeenten (Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren).

Sociaal ontwikkelbedrijven landelijk in problemen
Sociaal ontwikkelbedrijven helpen mensen met een arbeidsbeperking bij het vinden en houden van een baan, soms bij het bedrijf zelf, of via het bedrijf bij een ‘reguliere’ werkgever. Overal in Nederland hebben deze bedrijven het momenteel moeilijk. 

Dit komt onder andere doordat de Wet sociale werkvoorziening (WSW)-doelgroep sneller uitstroomt dan verwacht, bijvoorbeeld naar regelingen die onder de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) vallen. 

Ook gaan er meer mensen uit deze doelgroep vervroegd met pensioen. Bovendien is de rijkssubsidie voor mensen met beperkingen en verminderde arbeidscapaciteit sinds 2015 verlaagd voor nieuwe instroom, terwijl wel dezelfde begeleiding voor deze mensen nodig blijft.

Meer uitstroom en minder instroom 
Ook de Tomingroep heeft te maken met deze combinatie van meer uitstroom en minder instroom. Hierdoor kan het bedrijf niet voldoen aan de al aangenomen opdrachten. Om de opdrachten alsnog uit te voeren, huurt het bedrijf relatief duurdere inhuurkrachten in. 

In combinatie met steeds minder geld van het Rijk, heeft dit geleid tot een veel negatiever resultaat dan verwacht: namelijk een verlies van 2.9 miljoen euro in 2024. De onmiddellijke bedrijfsvoering is niet in gevaar, maar het tekort vraagt wel om maatregelen om de situatie te beheersen.

Wethouder Micha Mos (Werk en Inkomen, Almere): “Ik vind het belangrijk dat iedereen die wil werken, dat ook kan. Ook, of misschien juist, als zij daar hulp bij nodig hebben, bijvoorbeeld door een werkplek die ondersteunt of via bemiddeling en tegemoetkoming door de gemeente. Tomin vervult die rol voor veel Almeerders. Daarom nemen we nu maatregelen om ervoor te zorgen dat die kerntaak uitgevoerd kan blijven worden."

Maatregelen
Het bestuur en de directie van Tomingroep nemen maatregelen om de financiële situatie en de bedrijfsvoering van het sociaal ontwikkelbedrijf te stabiliseren en samen toe te werken naar een toekomstbestendig bedrijf.

Om ervoor te zorgen dat Tomingroep genoeg geld op de rekening heeft, hebben alle 8 gemeenten besloten de ‘Basisfinanciering bedrijfskosten’ door te storten naar Tomingroep, wat niet wettelijk verplicht is. Dit geld komt van het Rijk en is bestemd voor sociaal ontwikkelbedrijven. 

Voor verdere stabiliteit wordt gewerkt aan een garantstelling vanuit de gemeenten aan Tomingroep. In de Programmabegroting van de gemeente Almere is daarnaast een risicoreservering gedaan. Dit betekent dat financiële tegenvallers incidenteel opgevangen kunnen worden met geld uit de algemene reserve.

In de komende periode wordt een nieuwe koers bepaald voor de toekomst wat betreft de taken, omvang en financiering van het sociaal ontwikkelbedrijf. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is om ondersteuning en passend werk te blijven organiseren voor inwoners die dat nodig hebben.

(Bron: Persbericht Gemeente Almere)