Op donderdag 10 april heeft de Onderzoekscommissie Raadsenquête Floriade het rapport 'Raadsenquête Floriade Almere 2022 Een project dat niet tot bloei kwam’ aan de gemeenteraad aangeboden. Het rapport is tot stand gekomen na meer dan 1 jaar onderzoek en verhoren.
Na het reces verder
Na het reces - op 8 mei - zal de raad tijdens de Politiek Markt een toelichting krijgen op het rapport - wat te lezen is op de site Raad van Almere - net als het bijbehorende Persbericht . Daarna volgt een bestuurlijke reactie van het college op 13 mei en een debat van de raad op 22 mei over de bevindingen en aanbevelingen van de commissie.
Tevens geeft de Nieuwsbrief 11 april 2025 aan dat de Floriade voor de gemeente meer heeft gekost dan begroot, namelijk 128.9 miljoen euro. Dit is onder meer gebeurd door een onderschatting van de kosten en overschatting van de inkomsten.
Het bedrag wordt nog hoger
Volgens de lokale media lijkt het er op dat de kosten van de Floriade nog hoger worden dan de bijna 130 miljoen euro die uit het rapport van de Onderzoekscommissie Raadsenquête Floriade is gekomen.
Volgens gegevens zijn de kosten die uitgegeven zijn aan de inzet van gemeentelijke ambtenaren niet bekend. Hierbij zou het dan gaan om de periode van de ambtelijke inzet van 2011 tot en met 2017.
Uren niet gespecificeerd
Daarentegen zou het wel bekend zijn dat - nadat de gemeente het project had binnengehaald - er veel tijd is gestoken in de voorbereidingen. Volgens de media zouden de ambtenaren uit de normale stromen zijn betaald, maar hierbij de uren niet hebben gespecificeerd.
In het begin was de inzet van het stadhuis beperkt, maar nadat een adviesbureau had gemeld dat de organisatie te klein was, werd deze uitgebreid. In 2016 is de Floriade BV opgezet en in 2017 werd het project in het stadhuis ondergebracht in een aparte afdeling.
Na 2017 in beeld
Pas na de laatste stap zijn de kosten zichtbaar geworden en werden de kosten in het stadhuis voor het project vastgelegd op 24.5 miljoen euro (2017) wat in 2023 opgelopen zou zijn tot 32.7 miljoen euro.
Naar alle waarschijnlijkheid zijn de echte kosten niet in beeld te krijgen, zeker niet als de ‘gemeentelijke ondersteuning’ van voor 2017 niet meer te achterhalen is. Tevens heeft de commissie dit stuk niet onderzocht. Alleen als de gemeente Almere dit zelf gaat onderzoeken middels een interne controle, kan er iets meer duidelijkheid komen.
(Bronnen: 1Almere, almere.nieuws.nl)