Rapport Floriade: een project dat niet tot bloei kwam

12 apr , 19:55 Gemeente
floriade expo 2022 gem almere
Gemeente Almere
Floriade Expo 2022

In de Raadsbrief 11 april 2025 - een brief die over het werk van de gemeenteraad gaat - staat deze maal een verhaal over het Rapport Floriade. De gemeenteraad zal hierover wel een potje gaan debatteren na het meireces.

Onderzoekscommissie Floriade
Op donderdag 10 april heeft de Onderzoekscommissie Raadsenquête Floriade het rapport 'Raadsenquête Floriade Almere 2022 Een project dat niet tot bloei kwam’ aan de gemeenteraad aangeboden. Het rapport is tot stand gekomen na meer dan 1 jaar onderzoek en verhoren.  

Na het reces - op 8 mei - zal de raad tijdens de Politiek Markt een toelichting krijgen op het rapport - wat te lezen is  op de site Raad van Almere - net als het bijbehorende Persbericht . Daarna volgt een bestuurlijke reactie van het college op 13 mei en een debat van de raad op 22 mei over de bevindingen en aanbevelingen van de commissie.  

Hogere kosten 
Tevens geeft de Nieuwsbrief aan dat de Floriade voor de gemeente meer heeft gekost dan begroot, namelijk 128.9 miljoen euro. Dit is onder meer gebeurd door een onderschatting van de kosten en overschatting van de inkomsten.   

Voordat alles begon had de gemeenteraad ingestemd met een bijdrage van 10 miljoen euro en een reservering van 7 miljoen euro voor eventuele risico’s. Echter het grote probleem was dat de hoge aantallen bezoekers totaal niet zijn gehaald. 

Zevende Floriade 
De Floriade was een wereldtuinbouwtentoonstelling die in 1960 werd georganiseerd en van 1972 tot 2022 1 keer in de 10 jaar in een Nederlandse gemeente. Daarom was in 2022 Almere aan de beurt om de 7e Floriade te organiseren. 

De gemeente Almere had het idee om de Floriade te verbinden aan de ontwikkeling van een wijk op de Zuidoever van het Weerwater. Het is echter niet gelopen volgens de planning. Daarentegen wil Almere op het Floriadeterrein een woonwijk realiseren met de voorlopige naam ‘Hortus’.  

Raadsenquête  
Om alles over het dossier Floriade boven tafel te krijgen, is de Raadsenquête ingezet. Dit  instrument wordt niet zo vaak ingezet, daar het het zwaarste instrument is van de raad om in te zetten bij het uitoefenen van haar controlerende taak. 

De gemeenteraad van Almere wilde na de sluiting van de Floriade alles weten over de feiten en de omstandigheden die tot dit forse verlies en tegenvallend resultaat hebben geleid.  De raadscommissie is met het onderzoek gestart op 1 februari 2024.   

(Bronnen: Raadsnieuwsbrief, Raad van Almere, Persbericht, 1Almere, Omroep Flevoland)