Zes gemeenten in Flevoland hebben samen een onderzoek laten uitvoeren naar radicalisering en extremisme. De belangrijkste conclusie: de situatie in Flevoland sluit grotendeels aan bij landelijke trends.
Het onderzoek – een zogenoemde fenomeenanalyse – is uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut en RadarAdvies, in opdracht van de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.
Onderzoek naar radicalisering
Radicalisering is het proces waarbij mensen zich steeds verder afkeren van de samenleving. In sommige gevallen leidt dat tot extremisme: dreigend of gewelddadig gedrag, vaak vanuit ideologische overtuigingen.
Denk bijvoorbeeld aan (gewelddadige) acties die kunnen voortkomen uit extreemrechtse denkbeelden, het volledig afwijzen van de overheid en instituties of jihadisme. De gemeenten willen beter zicht krijgen op deze processen, juist omdat radicalisering zich vaak onder de radar ontwikkelt.
Dat inzicht draagt bij om incidenten zoveel mogelijk te voorkomen door tijdig onderliggende problematieken te signaleren en met mensen in contact te komen. Hoewel er in Flevoland weinig grote incidenten plaatsvinden, zijn er groeiende zorgen over wat zich online afspeelt, vooral onder jongeren. Ook maatschappelijke spanningen zoals wantrouwen richting de overheid en polarisatie kunnen een rol spelen.
Onderzoeksresultaten
Benodigdheden
Vervolg
In het najaar van 2025 organiseren de zes gemeenten een regionale werksessie met ketenpartners. Daar wordt besproken hoe de aanbevelingen in de praktijk worden gebracht. Voor meer informatie, kan men het onderzoek lezen.
(Bron: Persbericht Gemeente Almere)