Gemeente bestrijdt Eikenprocessierups met katoenen zakjes

24 mei , 19:45 Natuur
ophangen zakjes gaasvlieglarven gem almere
Gemeente Almere
Ophangen zakjes gaasvlieglarven

In de warmere maanden komt elk jaar de Eikenprocessierups voor op de eikenbomen. Indien men in aanraking komt met de brandharen van de rups, kan men jeuk en huiduitslag oplopen. De gemeente probeert dit steeds te voorkomen

Eikenprocessierups 
De Eikenprocessierups is een diertje van ongeveer 3 centimeter lang en heeft een blauwgrijze streep over het lichaam en een zwartbruine kop. De brandharen zijn de lange witte haren op de rug van de rups. 

Naast het uiterlijk van deze rups, is hij ook te herkennen aan het gedrag, daar de rups in grote groepen over een boom loopt. Dit is de zogenaamde ‘processie’. De rups komt alleen voor in eikenbomen. 

Echter wanneer er zware stormen zijn, kunnen de nesten uit de boom waaien. Bij een tekort aan voedsel kan het voorkomen dat de Eikenprocessierups op andere bomen terechtkomt. Maar dit zou weinig voorkomen. 

Groei nesten tegengaan 
De gemeente gebruikt van april tot oktober natuurlijke middelen om de groei van nesten met de Eikenprocessierupsen tegen te gaan. Mocht dit niet genoeg zijn, dan worden de nesten met een speciaal apparaat weggezogen.  

Een methode om de rupsen tegen te gaan, is het neerhangen van witte zakjes met larven van de gaasvlieg. Deze larven zijn namelijk natuurlijke vijanden van de rupsen. De larven eten de rupsen. 

Zorgen voor nieuwe larven 
Belangrijk is dat de gaasvliegen weer voor nieuwe larven zorgen. Hiervoor heeft de gemeente de zakjes in eikenbomen gehangen die in de buurt staan van bloemen, vroegbloeiende struiken en andere planten.  

Dit jaar is het de derde keer dat de gemeente deze techniek gebruikt en opvallend is dat het aantal natuurlijke vijanden van de rupsen op een aantal locaties toeneemt. Daarom heeft de gemeente besloten om door te gaan en het ophangen van de zakjes uit te breiden over de stad. 

Ook lieveheersbeestjes 
Op dit moment zouden er al 1.150 zakjes met natuurlijke vijanden in de hele stad hangen. Hierdoor kan de gemeente de Eikenprocessierups beheersen. Tevens worden ook zakjes met lieveheersbeestjes opgehangen. 

Het lieveheersbeestje is ook een van de belangrijke vijanden van de Eikenprocessierups en tevens houden ze van luizen. Daarom worden deze zakjes ook in lindebomen gehangen, zodat overlast van plak wordt voorkomen. Door het ophangen van de zakjes hoeft de gemeente niet preventief te spuiten met een biologisch middel met aaltjes.  

(Bronnen: Gemeente Almere, 1Almere)