Donderdag 26 juni was er weer een Politieke Markt, de 776e editie alweer. De agenda was natuurlijk weer zeer uitgebreid en weer verdeeld in een gedeelte ‘Wegingstafel’ en een gedeelte ‘Beraadslagingstafel’ in 4 verschillende ruimten (Raadzaal, Zaal Stad, Zaal Haven en Zaal Buiten). In de laatste zaal stond het punt ‘Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan ‘Kustzone Almere Haven’ (25037)’ op de agenda.
Amendement
Bij het onderwerp werd een amendement van de fracties van Partij voor de Dieren, SP, PVV, Leefbaar Almere en Respect Almere ingebracht. In het amendement wordt door de fracties gevraagd om de tekst van het bestemmingsplan aan te passen.
In de toelichting van het amendement wordt verwezen naar de bomenrij aan de noordzijde van de Strandweg. De fracties geven aan dat deze bomenrij deel uitmaakt van de Hoofdboomstructuur (bomen op wijkniveau).
Deze Hoofdboomstructuur is opgenomen in Bomenkader (die van 2017), waardoor de bomen behoudenswaardig zijn. Tevens geven de fracties aan dat de bomen kunnen worden behouden als het bestemmingsvlak Woongebied van bouwdeel 1 aangepast zou worden.
Motie
Naast het amendement is ook de motie ‘Een gedegen compensatie van 30 jaar oud bos’ door de fractie van Partij voor de Dieren ingebracht. De fractie constateerde dat door het aannemen van het plan zo’n 2.2 hectare aan 30 jaar oud bosvak zal verdwijnen.
Daarnaast zullen 62 solitaire bomen verwijderd worden, wat verminderd kan worden tot 48 als de Hoofdboomstructuur gespaard blijft. In de motie draagt de fractie het college op om in beginsel in te zetten op behoud van zoveel mogelijk groen.
Indien de solitaire bomen niet behouden kunnen blijven, moet het college inzetten in verplanten op een plaats zo dicht mogelijk bij de planlocatie of - indien dat niet mogelijk is - dit te compenseren zo dicht mogelijk bij de planlocatie, met de opdracht dat binnen 10 jaar hetzelfde kroonvolume wordt bereikt.
Bomen behouden
De gemeente Almere ziet (Persbericht) en erkent het grotere belang van bomen voor mens, dier en toekomstige generaties, en kiest ervoor om zoveel mogelijk bomen te behouden voor de stad. Ook als individuele Almeerders overlast ervaren van blaadjes of schaduw.
Daarnaast wil de gemeente het bomenbestand verder uitbreiden met grote bomen op de juiste plekken. De bomen in de hoofdboomstructuur krijgen extra bescherming, en nieuwe bomen worden gevarieerd aangeplant om ziekten en klimaatstress tegen te gaan.
Bomenkader
Als je de bossen en parken die de gemeente Almere beheert aan elkaar plakt, dan is dat gebied bijna net zo groot als heel Almere Buiten. Daarnaast heeft de gemeente nog ongeveer 110.000 bomen die in woonwijken en langs wegen en paden staan.
Hoe de gemeente Almere met al deze bomen omgaat, staat beschreven in het nieuwe Bomenkader 2025 dat het college voorlegt aan de gemeenteraad. Wat er niet of niet duidelijk instaat is transparantie over het groen ofwel inkijk in de zorgplicht van de gemeente.
Voor inwoners van Almere en andere belangstellenden is het van groot belang te weten hoe het gaat met het groen en vooral de bomen in de stad. Belangrijk hierbij is een actieve, actieve, digitale bomenkaart (bijvoorbeeld geoJson), die makkelijk te vinden is.
Te vinden betekent (liefst) op de voorpagina van de gemeentelijke site, waarbij gegevens van de bomen te vinden zijn, zoals naam, plantjaar, status van de gezondheid, status van de controles en wat er in de toekomst aan controles zullen plaatsvinden.
(Bronnen: Gemeenteraad Almere, almere.nieuws.nl, De Groene Mantelzorger)