Keuzemogelijkheid bij de 3-30-300 regel

19 dec 2024, 18:08 Gemeente
visie almeerse klimaatadaptatie gem almere
Gemeente Almere
Visie Almeerse Klimaatadaptatie

Ondanks de hack van de site van de gemeenteraad is nog na te gaan wat er allemaal besproken wordt op de Politieke Markt van donderdag 19 december. Een van de punten op de agenda van de 758e Politieke Markt is het punt ‘Visie Almeerse Klimaatadaptatie’ (24210), wat een raadsvoorstel is.

Visie Almeerse Klimaatadaptatie  
Deze visie heeft een centrale vraag en dat is hoe Almere voor 2050 klimaatbestendig en waterrobuust kan worden. Hierbij ligt de aandacht op het voorkomen van hittestress, het beperken van droogte- en neerslagschade. 

Daarnaast is het van belang om de vitale infrastructuur bij extreem weer veilig te houden. Hierbij moet men denken aan maatregelen als versterking van de groenblauwe structuur en de implementatie van een lokaal hitteplan.

Gemeentelijk Rioleringsplan
Tevens moet men denken aan het Gemeentelijk Rioleringsplan, wat uitgaat van 4 hoofddoelen: het voorkomen van contact met afvalwater, het verantwoord omgaan met regenwater, het bevorderen van een ecologisch gezond watersysteem en doelmatig rioolbeheer.   

Het Gemeentelijk Rioleringsplan sluit aan op de Visie Almeerse Klimaatadaptatie. Daarom worden de 2 punten samen behandeld in de raad onder de agendapunten 24209 en 24210, die op 19 december worden besproken.

Bespreking raad
Op de 2 punten zijn - volgens de agenda - 6 amendementen (VVD, Leefbaar Almere, GroenLinks, Leefbaar Almere (nr 2), D66 en Partij voor de Dieren, PVV) ingediend en 3 moties (D66, Leefbaar Almere en ChristenUnie, CDA).  

Hierbij gaat het over onderwerpen als klimaatadaptatie, klimaatadaptief bouwen, waterplan Oosterwold, circulair riool, gemeentelijk rioleringsplan als het gaat over de amendementen. Een van de interessante onderwerpen is de motie van CDA: ‘Geef de raad een keuzemogelijkheid bij de 3 - 30 - 300 regel’

De 3 - 30 - 300 regel
Eind november is ook al gesproken over de Visie Almeerse Klimaatadaptatie, het document dat begin van het jaar door wethouder Jesse Luijendijk is geschreven, waar sprake was van de 3 - 30 - 300 vuistregel. 

IVN meldt dat deze regel ontwikkeld is door Cecil Konijnendijk, een internationaal erkend expert, en een wetenschappelijke richtlijn is die de gemeenten helpt om de woon-, werk- en leeromgevingen gezonder, groener en aantrekkelijker te maken.

Het gaat om de 3 pijlers: zichtbaarheid, toegankelijk en voldoende groen om steden groener en gezonder te maken. Dit betekent dat van elk huis 3 bomen zichtbaar zijn, elke buurt 30 procent bladerdek bevat en dat niemand verder dan 300 meter van een park of groene ruimte mag wonen.

Motie CDA
Het CDA heeft een motie voorbereid nadat de fractie had geconstateerd dat het college werkt aan een Almeerse variant van de 3 -30- 300 vuistregel, dat de raad nooit het besluit genomen heeft hoe de stad het beste kan vergroenen en dat de plannen pas in het Bomenkader concreter worden gemaakt. 

Daarom is de fractie van oordeel dat de raad moet bepalen hoe deze Almeerse variant eruit moet zien, met de financiële consequenties en verzoekt het college om met 3 uitgewerkte varianten te komen, zodat de raad een goed afgewogen beslissing kan nemen.

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, IVN, almere.nieuws.nl)