Enkele dagen geleden kwam het college van de gemeente Almere met een Persbericht over de aankondiging over het nieuwe Bomenkader 2025. Het college gaf aan dat bomen de ruggengraat voor een groene en leefbare stad vormen. Hoe groter de boom, hoe meer verkoeling, wateropvang en biodiversiteit. Dat vraagt om betere bescherming van bestaande bomen, betere groeiplaatsen, en goede vervanging waar nodig. Klimaatverandering, bodemdaling en de groei van de stad maken deze maatregelen extra urgent.
Wegingstafel Bomenkader 2025
Het onderwerp komt op de zogenaamde ‘Wegingstafel’ van de raad om uit te zoeken of het zonder debat of bespreking en dus voor ‘kennisgeving’ door het college afgehandeld kan worden of dat er nog een fractie is, die het onderwerp wil behandelen.
Voor de fracties zitten er nogal wat documenten bij, onder meer het document waar het om gaat ‘Bomenkader 2025 Actualisatie van het Almeers bomenbeleid’ en met een pagina aantal van bijna 40 pagina’s een flink document.
Bomenkader 2025
Er ligt nu een voorstel voor, omdat de gemeenteraad de opdracht heeft gegeven om het Bomenkader 2017 te evalueren. Bij de aanbevelingen van de raad ging het onder meer over de 3 -30- 300 regel, bezwaarmogelijkheid, compensatieplicht en kaders voor participatie.
Laten dit nu de onderwerpen die van groot belang zijn en waar dus ook veel zorgen zijn, zowel bij inwoners als bij geïnteresseerden en mogelijk ook bij professionals. In de toelichting geeft wethouder Jesse Luijendijk aan waar het over gaat.
Zo zegt de wethouder dat snelgroeiende bomen er wél voor zorgen dat snel de stad er weer groen uitziet, maar dat deze bomen ook snel verouderen. Veel dezelfde bomen dicht bij elkaar kunnen leiden tot uitval op een groot gebied, door ziekten of entproblemen.
3-30-300 regel
Eind november 2024 is gesproken over de Visie Almeerse Klimaatadaptatie, wat geschreven was door wethouder Jesse Luijendijk en waar sprake was van de 3-30-300 vuistregel. Deze regel is ontwikkeld door Cecil Konijnendijk, een internationaal erkend expert.
De richtlijn helpt gemeenten om woon-, werk- en leeromgevingen gezonder, groener en aantrekkelijker te maken, waarbij het gaat om 3 pijlers: zichtbaarheid, toegankelijk en voldoende groen om steden groener en gezonder te maken.
Dit betekent dat van elk huis 3 bomen zichtbaar zijn, elke buurt 30 procent bladerdek bevat en dat niemand verder dan 300 meter van een park of groene ruimte mag wonen. In bijlage B wordt aangegeven wat de stand van zaken is in Almere als het gaat om deze regel.
Resultaten Almere 3-30-300 regel
Het document geeft aan
Belangrijk te weten is of de wethouder dit kan aangeven per wijk, zeker voor de 3-regel en de 30-regel én als men kijkt naar de ‘verstedelijking’ van bepaalde wijken.
Compensatie
Andere punten zijn de compensatieplicht (ook weer in combinatie met de 3-30-300 regel) en de participatie. In 2024 werd onder meer aangegeven dat er 600 populieren zouden verdwijnen aan de Tussenring. Waar is de compensatie hiervan gebleven en wat is de stand van zaken van de compensatie ?
Een ander dossier is het entprobleem van iepen aan Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg (hierbij ging het over zo’n 800 iepen), waar later nog een kleine 100 iepen aan het Humberpad bijkwamen. Ook hier de vraag over compensatie.
Participatie
In bijlage A wordt gesproken over de ‘Mening van de stad’, waarbij - zo lijkt het - mensen op straat worden aangesproken over het bomenbeleid van Almere. Goed geprobeerd, maar daar gaat het niet om. Indien men wil dat de inwoner participeert, moet men deze persoon wat aanbieden.
Het aanbieden kan bijvoorbeeld in een zogenaamde bomenkaart. In de documenten voor de gemeenteraad zit een zogenaamde ‘Hoofdboomstructuurkaart’ . Een mooie kaart voor aan de muur, maar men kan er niet zoveel mee.
Een geïnteresseerde inwoner is op zoek naar een actuele, actieve, digitale kaart (zoals bijvoorbeeld een geoJson) waar men een boom in de buurt kan aanklikken en dan de gegevens krijgt.
De gegevens gaan dan over de naam, plantdatum, eventuele entmethode, de gezondheidsstatus, de controles die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd en gaan komen en de status richting de 3-30-300 regel voor de buurt.
Het Bomenkader 2025 is mogelijk al een verbetering ten opzichte van 2017, maar is nog niet klaar. Er liggen nog zeker een aantal uitdagingen, waarbij de inwoners van de stad betrokken kunnen raken, als de gemeente een duidelijke kaart op zo'n duidelijke plaats neerzet.
De Groene Mantelzorger
(Bronnen: Gemeenteraad Almere, almere.nieuws.nl, Khamakar News Agency)