De gemeenteraad van Almere heeft afgelopen week het plan van de fractie van CDA om het vestigingsklimaat voor huisartsen te verbeteren unaniem aangenomen. Eerder had het college een ‘brandbrief’ gestuurd , waarbij het ging om de gezondheid van de inwoners van Almere te verbeteren en om de zorgvraag anders aan te pakken. Noodplan huisartsentekort
De fractie van het CDA gaf eerder al aan dat tienduizenden inwoners van de stad geen eigen vaste huisarts hebben, waardoor ze afhankelijk zijn van waarnemers. Volgens de motie ontvangen hierdoor met name ouderen en chronisch zieken minder goede zorg.
De fractie-site van het CDA maakt melding over het plan en dat het aangenomen is in de raad. Het CDA meldt dat de stad kampt met een groot tekort aan huisartsen, waardoor tienduizenden inwoners geen vaste huisarts meer hebben.
In het plan heeft de fractie het college opgedragen om via diverse maatregelen het aantrekkelijker te maken voor huisartsen om zich in Almere te vestigen. De motie werd gesteund door D66, PVV, SP en DENK Almere.
Groter tekort dan in het land
CDA Almere is van mening dat elke inwoner van de stad een eigen huisarts moet hebben, waar men ook woont in Almere. Het tekort aan huisartsen in Almere is groter dan in de rest van Nederland.
Dit komt door verschillende oorzaken , maar het grootste probleem is de groei van de stad. Zo blijken er wijken te zijn waar helemaal geen huisarts te vinden is, zoals Oosterwold, Nobelhorst en Almere Hout.
Hierdoor worden patiënten afhankelijk van waarnemers, waardoor de kans op minder goede zorg aanwezig is. Ouderen en chronisch zieken hebben baat bij continuïteit en vaste aanspreekpunten.
Hierdoor kan een toename ontstaan van verschillen in gezondheid en doorverwijzing naar verpleeghuis of ziekenhuis wat oneigenlijk en onnodig zou zijn bij een vaste huisarts. Tevens zullen de kosten van de zorg alleen maar stijgen.
Vestigingsklimaat verbeteren Volgens de fractie van het CDA wordt ook uit verschillende bronnen vernomen dat huisartsen die zich willen vestigen in Almere, onvoldoende steun krijgen vanuit de
gemeente, veel drempels tegenkomen en moeilijk geschikte locaties kunnen vinden.
De fractie verzoekt om maximale ondersteuning vanuit de gemeente. Tevens moet Almere proactief samenwerken met de Regio-organisatie Huisartsen Almere (ReHa) om te komen tot oplossingen, onder meer middels een jaarlijkse huisartsendag.
Tevens moet er een specifiek vestigingsbeleid voor huisartsen en aanpalende maatschappelijke voorzieningen komen, zoals in het begin van het ontstaan van Almere. Er moet voorrang worden gegeven in de ruimtelijke ordening en bij beschikbaarheid op het energienet.
(Bronnen: CDA Almere, Omroep Almere, almere,nieuws.nl)