De gemeente Almere heeft een ‘brandbrief’ geschreven naar het Rijk gestuurd, samen met 12 andere organisaties, onder meer Zorggroep Almere, GGD en De Schoor. Volgens de schrijvers van de brief is meer geld nodig om de gezondheid van de inwoners van de stad te verbeteren. Tevens is men van mening dat er structureel geld beschikbaar moet komen zodat de zorgvraag anders aangepakt kan worden. Tekort aan zorgpersoneel
Volgens verschillende berichten stijgt de zorgvraag in de gemeente Almere, terwijl tevens het tekort aan zorgpersoneel toeneemt. Daarnaast is genoteerd dat steeds meer inwoners geen vaste huisarts hebben en dat gezondheidscentra sluiten wegens personeelstekort.
Hierdoor scoort Almere gemiddeld slechter op gezondheid dan als er gekeken wordt naar de rest van de provincie of heel Nederland. Het is algemeen bekend dat de
gezondheidszorg in Nederland onder druk staat, dit is zeker goed te merken in Almere.
Een aanvalsplan
Deze druk op de gezondheidszorg moet verminderd worden. Daarom hebben 12 zorg- en welzijnsorganisaties uit Almere samen met de gemeente gewerkt aan een plan waarin breed gekeken is om te komen tot oplossingen.
Oplossingen aandragen gebeurt niet door alleen maar naar de zorg te kijken. Er moeten stappen worden genomen. Daarom willen de partijen gaan werken aan stappen die de professionals uit de eerste lijn gaan ontzorgen.
Hierbij kan men denken aan onder meer de niet-medische vragen van de huisarts over te zetten naar de sociale wijkteams en ook de sociale netwerken in de wijken en buurten te versterken.
Er zijn vragen die terechtkomen in de gezondheidszorg die niet van medische aard zijn. Vaak kunnen deze vragen ontstaan uit ongerustheid, stress of een gevoel van onveiligheid. Om deze mensen goed te kunnen helpen, kunnen ze beter naar een andere hulpinstantie dan de huisarts.
Het aanvalsplan heeft de naam ‘Positief Gezond Almere’ (PGA) meegekregen. Middels dit plan willen de gemeente en partners zorgen dat de zorgvraag op de juiste plaats terechtkomt en daar goed wordt afgehandeld.
Extra geld nodig
Om deze 'transformatie' mogelijk te maken is extra geld nodig, daar het met het huidige budget niet lukt. Daarom hebben wethouder Froukje de Jonge (Volksgezondheid, Jeugdhulp, Onderwijs, Wonen en Zorg, Welzijn), Jannie Riteco (Zorggroep Almere) en Marc Seelen (Flevoziekenhuis) de brandbrief gestuurd naar de leden van IZA.
In het IZA (Integraal Zorgakkoord) zitten onder meer bewindspersonen van VWS en vertegenwoordigers van zorgverzekeraars en andere zorgpartijen. Volgens de schrijvers van de brief moet er structureel geld beschikbaar worden gesteld waarmee de transformatie van zorg naar sociaal domein in beweging gezet kan worden.
(Bronnen: Omroep Flevoland, Omroep Almere, Almere Deze Week)