Inspirerende regionale samenwerking UMC en Flevoziekenhuis

16 nov , 20:00 Zorg
marc seelen en tessa nolst tresnite flevoziekenhuis
Flevoziekenhuis
Marc Seelen - Voorzitter raad van bestuur Flevoziekenhuis. en Tessa Nolst Tresnité - Directeur strategie & innovatie Amsterdam UMC
Het Flevoziekenhuis (Almere) en het Amsterdamse UMC werken dit jaar al 15 jaar samen, waardoor de wachttijden korter en de patiënten tevredener zijn. Daarnaast zijn de artsen ook zeer te spreken over de samenwerking of zoals chirurg Anthony van de Ven zei: “We zijn één team met twee locaties”  
Nauw verbonden
Ondanks de afstand tussen de 2 ziekenhuizen van 30 kilometer, zijn Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis nauw verbonden. Er wordt binnen de alliantie met zo’n 30 artsen over en weer op beide locaties gewerkt.    
Zo is er gezamenlijk multidisciplinair overleg, spreekuur en worden operaties samen uitgevoerd. Hierdoor krijgt de patiënt de juiste zorg op de juiste plaats. In het ziekenhuis in Almere zijn mensen snel aan de beurt.  
Zo zijn er bij chirurgie in 2023 637 patiënten binnengekomen en gediagnosticeerd in Amsterdam UMC en geopereerd in het Flevoziekenhuis. Daardoor wordt de nazorg door de artsen als één team gedaan.    
Tevreden patiënten
Uit het patiënttevredenheidsonderzoek blijkt dat de patiënten ook tevreden zijn over de samenwerking. Bij alle samenwerkende specialisaties ligt het gemiddelde cijfer  boven de 8 (schaal 1 op 10).
Tevens zijn de patiënten tevreden met de hoogcomplexe zorg, zoals radiotherapie, die nu gegeven wordt in het Flevoziekenhuis, waarvoor ze eerder naar het UMC moesten. Zo kan een arts een diagnose stellen in het UMC en de operatie uitvoeren in Almere.   
Samenwerking hematologie
Zo’n samenwerking zijn de hematologen ook aangegaan. Internist-hematoloog Koen de Heer werkt 12 jaar in Almere, maar is 1 dag in de week in het UMC. De artsen zien het werken op 2 locaties als smeerolie. 
Ze kennen elkaar, vertrouwen elkaar en vullen elkaar aan. Op steeds meer terreinen werken de hematologen samen. De stamceltransplantaties worden uitgevoerd in het UMC, maar de nazorg in het Flevoziekenhuis.
De BETER-poli is verhuisd van Amsterdam naar Almere. Deze poli geeft nazorg aan mensen die meer dan 5 jaar geleden zijn behandeld voor Hodgkinlymfoom en bepaalde vormen van non-Hodgkinlymfoom. De beide ziekenhuizen werken nu samen in 1 poli.
Wetenschappelijk onderzoek
Een ander voordeel van de samenwerking is het wetenschappelijk onderzoek. Voor het AMC kan door de samenwerking meer patiënten meedoen aan wetenschappelijke studies. Binnen hematologie lopen er al 8 studies in Almere.  
Grootste samenwerking
Een aantal chirurgen heeft 15 jaar geleden het initiatief genomen om op 2 locaties patiënten te behandelen, wat ondertussen flink is uitgebreid. Het voorbeeld van de chirurgen is door tal van andere afdelingen overgenomen.  
Nu zijn er samenwerkingen binnen een groot aantal specialismen, waaronder chirurgie, orthopedie, gynaecologie, plastische chirurgie, kinderchirurgie, mond- en kaakchirurgie, oncologie en dus hematologie.  
Succesvol
In het hele land wordt de samenwerking tussen Amsterdam UMC en Flevoziekenhuis Almere als een succesvol en inspirerend voorbeeld gezien. Zo zijn verschillende regio’s naar de samenwerking komen kijken. 
Daarbij komt de opdracht van het Integraal Zorgakkoord om meer samen te doen in de regio. Binnen de Alliantie Amsterdam UMC - Flevoziekenhuis wordt al 15 jaar zorg op de juiste plaats gegeven, wat ook altijd de insteek van de samenwerking is geweest.
(Bron: Flevoziekenhuis Almere)