Landelijk Actieprogramma ondertekend

17 jan , 18:14 Provincie
handen wassen prov flevoland
Provincie Flevoland
Handen wassen

In Den Haag is op 13 januari het Nationale Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen ondertekend. De 12 provincies, de Nederlandse Waterbedrijven en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben gezamenlijk het programma opgesteld, met als doel om ervoor te zorgen dat er in de toekomst genoeg drinkwater is in Nederland. De voorspelling is namelijk dat er een tekort van meer dan 100 miljoen m3 drinkwater zal zijn in 2030.   


Voldoende en schoon drinkwater, nu en in de toekomst
Gedeputeerde Water van Flevoland, Sjaak Simonse, was aanwezig bij de ondertekening. Voor de provincies is er een belangrijke rol bij het beschermen van drinkwaterbronnen en het verstrekken van vergunningen voor drinkwaterwinning.   

Zo werkt de provincie Flevoland samen met haar partners om de beste locaties te vinden voor drinkwaterwinning. Gedeputeerde Simonse is tevreden dat provincie en het Rijk, samen met andere partners, samenwerken om de beschikbaarheid van drinkwaterbronnen te waarborgen. 

Vraag neemt toe 
In de provincie Flevoland bestaat al een uitstekende drinkwatervoorziening, maar het is wel duidelijk dat de vraag de komende jaren zal toenemen. Daarom is het van groot belang om te investeren in de toekomst. 

Op die manier kan er in 2030 en daarna voldoende schoon drinkwater worden geleverd. Maar de gedeputeerde benadrukte dat Flevoland dit niet alleen kan, maar dat er steun nodig is van het Rijk en andere partners om de ambities waar te maken.

Een robuust watersysteem 
De provincie heeft een duidelijke toekomstvisie voor de drinkwatervoorziening waarbij de aandacht ligt bij het voorzorgsbeginsel. Flevoland beschermt het grondwaterpakket en met een robuust watersysteem wordt de duurzame levering van schoon drinkwater gewaarborgd.

Dit is niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst. Het Flevolandse Waterprogramma richt zich op drie punten: het optimaliseren van watergebruik, het stimuleren van innovaties en het beschermen van waardevolle drinkwaterbronnen.

Samenwerking met het Rijk  
Het Nationale Actieprogramma en de Regionale Actieprogramma’s zijn als kamerstuk ingediend bij de Tweede Kamer. Dat dit gebeurt is, geeft aan dat de toekomstige beschikbaarheid van schoon water een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. 

Maar dat geldt niet alleen voor de beschikbaarheid van schoon water, maar zeker ook voor voldoende drinkwater wat valt onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het Rijk is systeemverantwoordelijke, en de provincies en hun partners in de regio werken samen aan de uitvoering.

(Bron: Provincie Flevoland)