Eerder was hier te lezen het idee van de pumptrackbaan in Zeewolde van 2 dames, die veel werk hebben verzet en subsidies in ontvangst mochten nemen. Ook de initiatiefnemers van het Beweegbos in Biddinghuizen, Erik Veldhuizen en Natalie Willems, hebben zo’n verhaal. Het verhaal van een openbare trimbaan naar een Beweegbos.
Geliefde locatie
De 2 sportievelingen gingen eerst het dorp maar eens polsen, waardoor het idee alleen maar beter werd en zodoende groeide het idee van een trimbaan naar een Beweegbos voor jong en oud.
Het Beweegbos is meer dan alleen een plaats om te sporten, het is juist een ontmoetingsplaats waar iedereen van harte welkom is om actief bezig te zijn. De plaats is in 2021 geopend voor mensen die samen bewegen, hardlopen of genieten van de frisse lucht.
Van trimbaan naar beweegbos
Het Beweegbos is voor iedereen toegankelijk. Zo zijn er basisschoolklassen die buiten gymmen, sporters die werken aan de conditie en ouderen die rustig een rondje lopen. Het brengt mensen samen ongeacht leeftijd of achtergrond.
November 2020 ontstond het idee voor een trimbaan in het bos en bij gesprekken met dorpsgenoten groeide het idee steeds verder. Zelfs zo ver dat het idee van een Beweegbos ontstond, met obstakels en routes voor iedereen.
Plan verder uitwerken
Het belangrijkste was het aantonen van draagvlak in het dorp, waarvoor met verschillende groepen werd gesproken. Dit gebeurde in de Coronatijd, waardoor men ondervondt dat buiten bewegen opnieuw ontdekt moest worden en dus behoefte was aan een Beweegbos.
Steeds meer mensen raakten betrokken en men kwam in contact met een bedrijf dat obstacles bouwt. Het bedrijf zag de waarde van het idee en hielp bij de verdere ontwikkeling. Dit gebeurde met een leverancier van houten beweegtoestellen.
Financiering
De obstacles moesten veilig en duurzaam zijn, zodat het Beweegbos nog jaren mee zou kunnen. Belangrijk was ook de subsidie van Fonds Leefbaar Platteland. Daarmee kon men op zoek naar aanvullende financiering.
De gemeente heeft bijgedragen en lokale bedrijven konden een obstacle sponsoren, met logo erop. Belangrijk is dat men een beetje handig moet zijn voor het aanvragen van een subsidie. Tegenslag bestaat niet, laat het idee niet los, maar vraag hulp.
De voorzitter van Dorpsbelangen Biddinghuizen en de penningmeester van Bouwen aan Biddinghuizen hebben bij de subsidieaanvraag geholpen. Het is fantastisch dat dit soort fondsen er zijn. Bewoners van de provincie die ook een goed idee hebben, kunnen zich bij de provincie melden.
Het idee moet bijdragen aan het landschap, de leefbaarheid, economie en de duurzaamheid van Flevoland. De mogelijkheid is er om in aanmerking te komen voor subsidie van LEADER Flevoland. De subsidieperiode duurt tot en met 31 december 2027. Meer informatie is te vinden op de site van de provincie Flevoland .
(Bronnen: Provincie Flevoland, almere.nieuws.nl, lelystad.nieuws.nl)