Meer inbraken dan vorig jaar tijdens kerstdagen

Foto: eigen archief

Er waren in Almere tijdens de kerstdagen liefst 11 inbraken.  Verder waren er volgens de politie inbraken in Dronten, Lelystad, Marknesse en Tollebeek. Daarnaast is er ook 9 keer een poging gedaan. Het gaat om cijfers van de politie over de periode van 24 tot 27 december. Wat er bij de inbraken is buitgemaakt, is niet bekend. Het aantal woninginbraken ligt iets hoger dan vorig jaar. Toen noteerde de politie er in de Flevopolder 12.

“Slachtoffers van een inbraak houden hier vaak langdurig psychische en lichamelijke klachten aan over”, zo meldde het Verbond van Verzekeraars. Het begint veelal met slaapproblemen of nachtmerries. Daarbij geeft bijna 40% aan het gevoel van veiligheid in huis kwijt te zijn en één vijfde verwacht zelfs zijn leven lang last te houden van de inbraak. In het kader van de Nationale Inbraakpreventie Weken heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) hiervoor een onderzoek gedaan. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken. Het doel is om het aantal inbraken te verlagen naar 65.000 in 2017. Nu is dat nog 87.500 op jaarbasis.

Emotionele schade

Er zijn meerdere cijfers naar voren gekomen in het onderzoek. Dagelijks wordt er 240 keer een poging tot inbraak gedaan. Van deze pogingen lukt het zo’n 160 keer per dag. Hoewel de financiële schade gemiddeld € 2.800 bedraagt, is de emotionele schade vaak vele malen groter. Wat opvallend is, is dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Mannen voelen zich gemiddeld 21% en vrouwen 12% verdrietig of neerslachtig na een inbraak. Vrouwen zijn vaker boos of geïrriteerd.k