”Wat bracht ‘voedseljaar 2020’?”

Essaybundel ‘Veerkracht als opdracht’
Foto: Flevo Campus

Voor het derde jaar achtereen brengt Flevo Campus een jaaroverzicht uit in de vorm van een essaybundel. Wat bracht ‘voedseljaar 2020’? Covid, Brexit, Black Lives Matter… De impact van deze gebeurtenissen op het voedselsysteem is volgens Flevo Campus enorm geweest.

Presentatie

Op woensdag 16 december aanstaande vindt de presentatie van de nieuwe essaybundel plaats. Dat gebeurt met een avondvullend programma in Pakhuis De Zwijger. 

Ieder jaar

Ondanks dat 2020 anders dan andere jaren is, blijft er één ding hetzelfde. Zoals ieder jaar publiceert Flevo Campus ook in 2020 een jaarboek in de vorm van een essaybundel. De bundel bestaat uit ideëen van de beste voedseldenkers uit binnen- en buitenland.

Groot nieuws

“Het was voorheen al geen eenvoudige opgave om voedsel gezonder en duurzamer te maken, maar het jaar 2020 deed er nog een flinke schep bovenop”, aldus de schrijvers van Flevo Campus. “Het was het jaar van de Covid-19-pandemie, de Brexit en Black Lives Matter. Het jaar waarin duidelijker werd dan ooit dat Amerika tot op het bot verdeeld is, en het jaar waarin Nederlandse boeren opnieuw te hoop liepen tegen stikstofmaatregelen”.

‘Veerkracht als opdracht’

De Flevo Campus essaybundel is getiteld ‘Veerkracht als opdracht’. “Want als er iets is wat 2020 ons leert, is het dat we veerkracht moeten tonen”, meldt Flevo Campus. “Hoe we ons voedselsysteem inrichten is niet in beton gegoten; het kan allerlei vormen aannemen. Is de Brexit behalve een drama in vierendertig delen ook een kans? Wat kunnen we leren van Support Your Locals? Wat gebeurt er als we ‘de’ consument serieus nemen? En wat kan het stedelijk voedselsysteem van de toekomst leren van traditionele landbouwtechnieken?”.

Pakhuis De Zwijger

De essaybundel Veerkracht als opdracht wordt op woensdag 16 december 2020 gepresenteerd in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. In een avondvullend programma wordt onder leiding van moderator Marieke Eyskoot teruggekeken op het ‘voedseljaar 2020’. O.a. Stephen Satterfield, Herman Lelieveldt en Kelly Streekstra schuiven aan om hun bijdrage aan de bundel toe te lichten. Het programma is online te volgen, aanmelden en meekijken kan via https://dezwijger.nl/programma/voedsel-en-veerkracht/ of via www.flevocampus.nl