Leerlingen in debat over ( zorg) schulden

Foto: gemeente almere

Waarom leer ik nu pas dat ik recht heb op een zorgtoeslag? Kunnen ze daar op school niet meer aandacht aan besteden?” Op 7 december 2017 organiseren de gemeente Almere en zorgverzekeraar Menzis in KAF de Debatbattle Almere – Doe ff gezond! Tijdens dit debat gaan twaalf klassen van het vmbo, havo en mbo met elkaar het gesprek aan over (zorg)schulden en financiële zelfstandigheid.

Voorafgaand aan het debat krijgt iedere klas twee lessen over de thematiek. De Stichting Discussiëren Kun Je Leren verzorgt deze lessen. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat 37% van de MBO leerlingen van achttien jaar of ouder een financiële schuld heeft. Het niet kunnen betalen van de zorgverzekering is vaak de oorzaak van een financiële schuld.

Het doel van het debat is Jongeren bewust na te laten denken over het belang van een gezonde leefstijl en het nut van een zorgverzekering. Maar ook om het taboe op schulden te doorbreken, jongeren uit te dagen om zelf adviezen te vormen en hen hiermee beter voor te bereiden op (financiële) volwassenheid. Alle deelnemers ontvangen het Nibud boekje ‘voor boven de 18’ waarin alles wordt beschreven wat je moet weten over geldzaken als je 18 wordt.