‘Geen Drugs-Wel Leven’ organiseert anti-lachgas actie

Foto: Aangeleverd door Stichting Geen Drugs-Wel Leven.

Vrijwilligers van de Stichting Geen Drugs-Wel Leven gaan in Almere flyers verspreiden om aandacht te vragen voor de gevaren van lachgas. Na onder andere Zaandam, Diemen en Hoofddorp, komt de stichting nu naar Almere. De vrijwilligers van de stichting zullen zaterdag 21 november 2020 tussen 14:00 en 16:00 uur te vinden zijn bij De Diagonaal in Almere.

Leven in een rolstoel

In de afgelopen twee jaar zijn er in Nederland ruim 60 gevallen geweest van jongeren die na excessief gebruik van lachgas klachten gekregen die op een dwarslaesie lijken. Verpleegkundigen zagen jongeren het ziekenhuis binnenkomen in een rolstoel, omdat ze niet meer konden staan of lopen. Van de 100 patiënten die door neurologen werden onderzocht, had meer dan de helft klachten die passen bij een dwarslaesie.

Wanneer je lachgas inhaleert gaat het via de longen en het bloed, de hersenen in. Lachgas tast vitamine B12 aan, de vitamine die zorgt voor rode bloedlichaampjes. Bij een tekort aan vitamine B12 wordt het zenuwstelsel aangetast en kunnen bloedarmoede en allerlei neurologische problemen ontstaan, tot een dwarslaesie aan toe. Zoals we inmiddels uit de praktijk weten komt het voor dat jongeren daar niet volledig van herstellen en blijvend in een rolstoel komen te zitten. Naast lichamelijke klachten krijgen jongeren op de langere termijn vaak ook psychische klachten na gebruik van lachgas.

Verbod

“We komen er steeds meer achter dat lachgas niet zo onschuldig is als het lijkt”, schrijven de vrijwilligers van de stichting. “Veel gemeenten hopen dan ook dat er snel een landelijk verbod gaat komen. Eind vorig jaar kondigde het kabinet aan lachgas op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen en daarmee recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Daardoor zouden verkoop, vervaardiging en bezit van lachgas verboden worden. Het ziet ernaar uit dat dit wetsvoorstel op 1 januari 2021 in zal gaan”.

Stichting Geen Drugs-Wel Leven

De Stichting Geen Drugs-Wel Leven is een initiatief dat ontstaan is vanuit Scientology. Wereldwijd zijn er vanuit de kerk seculiere stichtingen opgericht die zich richten op voorlichting over drugs. Kern van de campagne is een lespakket met boekjes over de meest gebruikte drugs, waaronder marihuana, XTC, cocaïne en meer. De lesmaterialen en boekjes kunnen door docenten gratis via de website worden besteld. Er kunnen vanuit de stichting tevens lezingen worden verzorgd.

“In verband met de strengere coronamaatregelen zullen alle voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen tijdens de actie in Almere”, zo laat de stichting weten.

Reacties van lezers

Eerder ontvingen we via 1almere.nl reacties van lezers. De reacties willen we je natuurlijk niet onthouden:

Ruud en jose schreef:

Heeft men weer niets beters te doen?
Vervelen mensen zich dat ze zich met onzin bezighouden? De schaapjes kunnen zich beter druk maken om het alcohol gebruik
Ieder jaar vele duizenden doden en gewonden.
Heel veel sociale schade in gezinnen door alcoholmisbruik. En wat te denken door roken?Jaarlijks ongeveer 23.000 doden.
Moe word ik van die schaapjes.

Maaike schreef:

Ik vind dat ze dat goed doen. Als je geen actie onderneemt wordt het een groot probleem. Gelukkig zijn er dan nog schaapjes die ervoor zorgen dat we normaal kunnen leven.