Almere Pampus - aanjager van kansen voor heel Almere

02 okt , 19:31 Nieuws
stadhuis almere gem almere
In november komt er een belangrijk gesprekmoment tussen de gemeente Almere en het Rijk om de samenwerking in een volgende fase te brengen. Het college heeft de inzet van Almere voor deze gesprekken voorgelegd aan de gemeenteraad. Hierbij gaat het onder meer om goede infrastructuur zodat Almere en Almere Pampus nog beter bereikbaar zijn. Tevens over het inzetten van een deel van de opbrengsten van Almere Pampus om buurten in heel Almere sociaal te versterken.  
Almere voor volgende generaties
Wethouder Paul Tang (Wonen, Ruimtelijke ontwikkeling & Sport) geeft aan dat Almere gebouwd is door de handen van mensen met dromen en ambities. Vaak kwamen de mensen van buiten Almere. 
Eenmaal in Almere aanwezig en gegrepen door de omgeving, wilde men hier blijven en de kinderen in de stad een toekomst bieden. Er werden niet alleen huizen gebouwd, maar zeker ook sterke, sociale buurten en wijken waar de mensen elkaar kennen en voor elkaar staan. 
Almere wil dit ook voor de volgende generaties, waarbij Almere een stad is waar de kinderen volwassen kunnen worden en ruimte biedt voor mensen die mee willen bouwen aan Almere. Stadsdeel Pampus kan die belofte waarmaken.
Hiervoor moeten de juiste randvoorwaarden worden geschapen. Daarom kiest het college - in de gesprekken met het Rijk - om de opbrengsten terug te laten keren in het sociaal versterken van de buurten.
Ontwikkeling Pampus
In de afgelopen jaren is er gekeken naar de ontwikkeling van Pampus, met het doel om in november afspraken te maken over het ontwikkeling van het 6e stadsdeel van Almere. De gemeenteraad heeft ‘leidende principes’ en een ‘programma van eisen’ vastgesteld voor de ontwikkeling van dit stadsdeel.
Hieruit zijn een masterplan, een ruimtelijk plan voor de eerste fase en een strategie om flexibel te kunnen ontwikkelen, gekomen. De raad wordt gevraagd over de inzet voor het overleg. Hierbij horen goede verbindingen, zoals de IJmeerverbinding.  
Een goed bereikbaar stadsdeel zorgt er voor dat het stadsdeel een versterking is voor de bestaande stad. Hierdoor worden wonen en werken in balans gebracht. Het college wil over deze zaken heldere afspraken maken met het Rijk.  
Wethouder Jesse Luijendijk (Duurzame buitenruimte, Natuur en Klimaatadaptatie) vult aan en geeft aan dat Almere bij het nieuwe stadsdeel voorop loopt als het gaat om het sturend maken van water en bodem bij gebiedsontwikkeling.  
Hierdoor wordt een klimaatadaptief en waterneutraal stadsdeel gerealiseerd, waar ecologie en stedenbouw samen gaan, waardoor er genoeg ruimte ontstaat voor mens én dier. Indien er goede afspraken gemaakt kunnen worden, wil het college afspraken maken over woningen.
Men denkt hierbij aan de start met de bouw van de eerste 7.500 woningen, waarbij ook een snelle openbaarvervoerverbinding hoort. Op deze manier kan Pampus helpen om het woningtekort in Almere en regio te verminderen.  
(Bron: Persbericht Gemeente Almere) Foto © gemeente Almere