Juli 2024 heeft de gemeente Almere laten weten dat de iepen aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg ‘vervangen’ zouden worden. De gemeente had bomenexperts ingeschakeld en die hadden na zorgvuldige inspectie en onderzoek vastgesteld dat de bomen last hebben van zwakke verbindingen tussen stam en wortels. Ook was dit al gemeld in augustus 2023.
Vatbaar voor breuk
Door de zwakke verbindingen tussen stam en wortels, zouden de iepen vatbaar zijn voor breuk en omvallen. De bomen zouden hierdoor gevaarlijke situaties kunnen opleveren voor weg- en fietspadgebruikers, direct omwonenden en de eigendommen van deze mensen.
Daarnaast gaf Almere aan dat – tot haar grote spijt – alle 800 iepen aan de Goudplevierweg en Paradijsvogelweg uit voorzorg moesten worden vervangen. Op de site van de gemeente Almere zijn de onderzoeken te vinden en de meest gestelde vragen met antwoorden door de gemeente. Als oorzaak van de zwakke verbindingen bij deze iepen wordt enten genoemd.
Enten is een bepaalde teeltmethode waarbij een bovenstam (het deel boven de grond) wordt samengevoegd op een onderstam (ofwel het wortelgestel). Meestal gaat deze kweekmethode goed, maar er zijn ook genoeg voorbeelden te vinden waarbij de combinaties elkaar afstoten.
Recente controle
In de lokale en regionale media wordt melding gemaakt van het feit dat er - na een recente controle - wederom 18 iepen langs dezelfde wegen gekapt moeten gaan worden. Volgens de mededeling zouden ook deze bomen een veiligheidsrisico vormen.
Daarom heeft de gemeente Almere besloten om de iepen de komende week al weg te halen (te kappen). De bomen zouden behoren tot de 800 iepen in het gebied, maar in eerdere berichten zouden alle 800 iepen verwijderd zijn.
Bezwaren van omwonenden
Ook uit de hierbij uitgevoerde onderzoeken is gebleken dat de iepen niet stevig genoeg zijn en dat er bij veel bomen weer sprake is van een zwakke verbinding (de zogenaamde entplaats) tussen wortels en stam. Dit is dus niet de iepenziekte.
Omwonenden hebben bezwaren ingediend bij de gemeente, maar de gemeente Almere heeft besloten dat de iepen toch moeten verdwijnen. Bij de werkzaamheden zal een gedeelte van de weg worden afgezet waardoor er overlast ontstaat.
Enten
In het verleden werden iepen vermeerderd door een andere techniek (het zogenaamde afleggen), maar in de vorige eeuw - jaren 70 - gingen kwekers aan de slag met enten, waarbij een boom werd geënt op (meestal goedkopere) zaailing onderstam.
Doordat de ent een eigen wortel gaat vormen, ontstaat er een afstoting met de onderstam. Hierbij stoot de ent de onderstam af en worden ook geen suikers meer doorgegeven aan de onderstam. De onderstam verhongert en sterft af. De wortel van de ent is niet stevig genoeg en bij een beetje wind kan de boom omwaaien.
(Bronnen: Boomzorg, Omroep Flevoland, WUR, Khamakar News Agency)