Veranderingen in beheer Kromslootpark

18 dec 2024, 17:57 Natuur
kromslootpark almere visit flevoland
Visit Flevoland
Kromslootpark Almere

In de periode november 2013 tot januari 2017 is Rijkswaterstaat bezig geweest met aanpassingen aan het Kromslootpark in Almere. Men gaf toen aan dat het park opnieuw ingericht zou worden in verband met de verbreding van de A6. Onder meer werd vanaf januari 2014 de toenmalige gasleiding verlegd. Om er voor te zorgen dat de toen nog aan te leggen gasleiding niet zou verzakken, werd de grond met zand aangevuld.  

Transformatie
Afgelopen week werd duidelijk dat het Kromslootpark weer ‘compleet op de schop’ gaat. Staatsbosbeheer - via de Boswachtersblog van boswachter Amy - gaat een aantal veranderingen in het beheer van het gebied doorvoeren. 

De bedoeling is dat er een gebied komt met een hogere natuurwaarde met meer biodiversiteit. Tot voor kort werd het gebied beheerd met behulp van een kudde schapen. Hierdoor wordt het gras kort gehouden en wordt de Reuzenberenklauw beheerd.

Echter, er zitten ook nadelen aan dit soort beheer. De mest van de schapen zorgt voor verrijking van de bodem, waardoor bepaalde bijzondere planten zich niet goed kunnen ontwikkelen. Hierbij valt te denken aan zeldzame orchideeën.

Oorspronkelijk polderlandschap
Staatsbosbeheer meldt dat het Kromslootpark voor ruim de helft bestaat uit het oorspronkelijke polderschap in de provincie. Zo kan men moeras vinden en riet, bosjes en ruigtes. Zoiets als het landschap aan de begintijd van de drooglegging. 

Door het gebied loopt de Kromme Sloot. In de vroege jaren 70 werd het gebied aangelegd, waarna in 2019 en 2020 het gebied werd heringericht. Dit was nodig om de natuurwaarden en de recreatieve mogelijkheden te vergroten.  

Schapen verdwijnen
De schapen moeten het veld ruimen vanaf najaar 2024, zodat Staatsbosbeheer op een andere vorm van beheer kan overstappen. De organisatie gaat werken aan de ontwikkeling van een vochtig hooiland. 

Dit is een zeldzaam type natuur voor de provincie, wat tevens extra natuurwaarden meebrengt. Dit is een nieuw maaibeheer waardoor er meer licht op de bodem kan komen. Zo wordt het gebied geschikt voor de moeraswespenorchis en moeraskartelblad.

Vochtig hooiland
Met de toename aan bloeiende kruiden zal er ook een toename zijn van insecten, onder meer het hooibeestje (een dagvlinder) en de moerassprinkhaan. Hierdoor ontstaat er weer meer voedsel voor vogels. Hierbij valt te denken aan de graspieper en gele kwikstaart. 

Vochtig hooiland kan een thuis worden voor de hierboven beschreven soorten, wat ook is gebleken uit het uitgevoerde bodemonderzoek. Daarnaast is de waterkwaliteit ook dusdanig dat het gebied een van de weinige plaatsen in de provincie is om vochtig hooiland te ontwikkelen.  

Veranderend beheer
Er worden 2 types beheer ingesteld, zowel het vochtig hooiland (aan de westzijde van het natuurgebied), als het dynamisch moeras (aan de oostzijde van het natuurgebied. Het laatste gebied is er een van de ruige natuur en minder intensief beheer.

Het moerasbos is en blijft onderdeel van het dynamische moeras, waar hopelijk veel vogels te vinden zijn, zoals lepelaars, roerdomp, reigers, ganzen. Om de bezoekers te laten blijven genieten, zal Staatsbosbeheer de recreatieve voorzieningen blijven beheren

(Bronnen: Rijkswaterstaat, Visit Almere, Boswachter Amy (Instagram), Omroep Almere, Staatsbosbeheer, Boswachtersblog)