De site van Stad & Natuur Almere meldt dat de basisschool De Bongerd een echte moestuin heeft sinds 2024. Met een bijdrage van de Rabobank heeft Stichting Stad & Natuur Almere 10 scholen in Almere kunnen voorzien van moestuintjes. Ook in het Beatrixpark heeft Stad & Natuur meegewerkt aan een aantal moestuinbakken. Dit gebeurde bij de voormalige hamburgerzaak Gateway Diner, wat nu een ontmoetingsplaats is voor jongeren.
Moestuintjes bij scholen
Stichting Stad & Natuur heeft met een bijdrage uit het Coöperatieve Duurzaamheidsfonds van Rabobank 10 scholen in Almere voorzien van moestuintjes. Tevens worden gastlessen gegeven, zodat de leerlingen de bakken kunnen vullen met allerlei soorten groenten.
Bij het project gaat het erom dat de leerlingen samen buiten bezig zijn en het leslokaal uitkomen. Een moestuintje is ook bedoeld om kinderen meer bij te brengen over gezonde voeding en te leren dat niet al het eten direct uit de supermarkt komt.
Gezonde voeding
Ze komen met de moestuintjes er achter dat het voedsel knap eenvoudig uit de aarde te halen is. Daarbij leren de leerlingen hoe ze moeten zorgen voor de groente, hoe het lekker is om iets te eten wat zelfgemaakt is en hoeveel plezier het geeft om zelf iets te telen.
Meestal blijft het niet lang hangen, als er gezegd wordt, dat men gezond moet eten. Echter dat verandert als de leerlingen zelf een wortel hebben gekweekt en gegeten. Stad & Natuur legt niet alleen de moestuintjes aan, maar zorgt ook voor de educatie.
Hierdoor krijgen de kinderen kennis van de herkomst van het voedsel. Hierdoor ontstaat ook een mate van continuïteit. En de leerlingen van De Bongerd konden na een toets naar buiten om te scheppen, harken en werken in de aarde.
Urban Garden
Urban Moestuin is een educatieve moestuin in het Beatrixpark bij de (voormalige) Gateway Diner, waar nu een ontmoetingsplaats voor jongeren is ontwikkeld, ArtPlayground. De moestuin geeft ruimte om te tuinieren en heeft daarnaast ook een educatieve opzet.
De bedoeling is dat er groente en kruiden van over de hele wereld gezaaid en geplant kunnen worden. Het concept van de ontmoetingsplek is om mensen met elkaar te verbinden, waarbij projecten gemaakt worden voor jonge kinderen en ruimte geeft aan jongeren.
Moestuinbakken
ArtPlayground heeft laten weten dat de moestuin een tuin wordt die écht bij Almere past, daar de stad er een is met veel culturele achtergronden en dus veel verhalen én keukens. Dat wordt onderzocht en zichtbaar gemaakt in de tuin.
Hierbij gaat het erom dat men de diversiteit van de stad wil zien, ruiken en proeven, zodat het met elkaar gevierd kan worden. De moestuinbakken worden ingezaaid in het voorjaar, zodat de buurtbewoners en vrijwilligers, jongeren en kinderen in het seizoen kunnen werken.
(Bronnen: Stad & Natuur, 1Almere, Omroep Almere)