Vanaf 2027 zal Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) een deel van de totale hoeveelheid slib uit Amsterdam naar de afvalzuivering (AWZI) in Almere brengen. Het slib komt vrij bij het zuiveren van afvalwater van huizen en bedrijven. Waterschap Zuiderzeeland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht werken samen bij het verwerken van slib.
AWZI wordt uitgebreid
Zuiderzeeland heeft laten weten dat in de komende 2 jaar AWZI uitgebreid en verduurzaamd wordt. Tevens zal met de nieuwe Ephyra® installatie van slib biogas worden geproduceerd. De bedoeling is dat de installatie in 2027 klaar is.
Daarnaast is er nog ruimte in de eerste jaren om slib van andere partijen te verwerken. Door het extra slib van Amsterdam kan er optimaal biogas worden geproduceerd. Het is een samenwerking om afvalwater op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier te verwerken.
Afvalwater Amsterdam neemt toe
Op dit moment komt er zo'n 65 miljard liter afvalwater per jaar binnen bij RWZI Amsterdam-West, maar in 2050 verwacht men dat dit 85 miljard liter zal zijn. Dit hangt samen met de groei van het aantal inwoners van de stad.
Het Waterschap AGV verwerkt momenteel in de gistingstanks ongeveer 700.000 ton nat slib per jaar, wat in 2050 op zal lopen naar 870.000 ton. Door de afspraken met Zuiderzeeland kan Amsterdam-West later worden uitgebreid, beter inspelend op innovaties.
Uitbreiding AWZI Almere
In Almere groeit het aantal inwoners en bedrijven ook. Per dag komt er zo'n 33 miljoen liter afvalwater binnen en over 2 jaar wil men 30 procent meer afvalwater verwerken. Dit is niet alleen een uitbreiding van de capaciteit.
In 2027 zal het zuiveren en verwerken van slib energiezuiniger, beter en duurzamer gebeuren. Er zal een poederkoolinstallatie komen om microverontreinigingen te verwijderen en voor het produceren van biogas komt de Ephyra® installatie.
Deze kan zo’n 4 miljoen Nm3 biogas per jaar produceren, wat weer verwerkt wordt tot groen gas. Dit gas kan dan weer gebruikt worden om het huis te verwarmen en mee te koken. Dit is goed voor de duurzame energie en draagt bij aan de doelstelling om een klimaatneutraal waterschap te zijn.
Reinigingsstappen
Het afvalwater wordt eerst gereinigd, waarna een reinigingstap met ‘actief slib’ volgt. Men wil het water van het slib scheiden, wat gebeurt door bezinking van het actief slib in de nabezinktank.
Het gezuiverde water gaat over de rand en komt in het oppervlaktewater. Het slib wat overblijft wordt verwerkt tot biogas en daarna tot groen gas. Meer informatie is terug te vinden via de site van Ephyra®.
(Bronnen: Waterschap Zuiderzeeland, Omroep Almere)