Het gedrag van de Eikenprocessierups wordt (nog) niet begrepen

14 jul , 21:10 Natuur
eikenprocessierups gem almere
Gemeente Almere
Eikenprocessierups

Eind mei heeft de gemeente Almere gemeld dat op verschillende plaatsen in Almere Haven de Eikenprocessierups gevonden was, waarna een rood-wit lint aan de aangetaste bomen was aangebracht en de tekst 'Eikenprocessierups'. Gemeld werd dat er vooral bij Wittevrouwen op het industrieterrein Stichtse Kant veel rupsen op de bomen zaten. 

Geen hotspot 
De NOS had laten weten dat de Eikenprocessierups weer in opmars was en dat de gemeente Almere daarbij een ‘hotspot’ zou zijn. Maar in de lokale media heeft wethouder Jesse Luijendijk laten vastleggen dat dat niet correct is. 

Volgens de wethouder zijn er in Almere zo’n 12.000 eikenbomen en dit jaar zijn er zo'n 345 nesten gevonden. Dat is nog geen 3 procent en tevens gaf de wethouder aan dat er in 2019 nog 4.000 nesten zijn gevonden. Dat betekent dat het aantal rupsen sterk is verminderd. 

Gedrag rups onvoldoende begrepen 
Ondertussen komen er ook berichten binnen dat de Eikenprocessierups in andere plaatsen zit en dat er verschillende manieren van bestrijden worden gebruikt. Daarnaast kwam in de regionale media een bericht van het Kennisplatform Eikenprocessierups. 

De in Almere wonende Silvia Hellingman - gelieerd aan het Kennisplatform - heeft laten weten dat de bestrijding van de rups erg lastig blijft. Volgens haar verliest men de grip omdat het gedrag van het diertje onvoldoende begreoen wordt.

Kennisplatform Eikenprocessierups 
Dit Kennisplatform is in 2019 opgericht in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De aanleiding van de oprichting was de grote overlast die de Eikenprocessierups in die zomer had veroorzaakt. 

Het Kennisplatform kreeg het doel mee om de overlast door processierupsen te verminderen en te voorkomen. Hierbij moet het Kennisplatform kennis en informatie over de Eikenprocessierups verzamelen en beschikbaar stellen. 

De uitwisseling van kennis en informatie versterkt overheden, professionals en burgers om de overlast van de rups te beperken. Een van de zaken die het Kenniscentrum beschikbaar stelt is een zogenaamde Plaagdrukkaart waar men kan zien waar en hoeveel nesten zijn aangetroffen van de Eikenprocessierups en hoeveel eikenbomen zijn gecontroleerd en geïnfecteerd. 

Wel grondnesten 
Daarnaast gaf de wethouder eerder ook aan dat er wel 20 grondnesten zijn gevonden, wat een relatief nieuwe ontwikkeling is. Het kan voorkomen dat de rupsen zich jaren in een grondnest schuilhouden en dan ‘zo maar’ boven de grond komen. 

Waarom de Eikenprocessierups dat doet, is volgens wethouder Luijendijk niet duidelijk. Daarom is de gemeente ook in gesprek met het landelijk kenniscentrum. Daarentegen is de rups geen exoot en hoort in en bij Nederland. 

De Groene Mantelzorger