De grote poppenrover inzetten tegen de Eikenprocessierups

07 jul , 20:42 Natuur
calosoma sycophanta cyorgy csoka hungary forest wikipedia
Cyorgy Csoka Hungary Forest Wikipedia
Calosoma sycophanta

Volgens de regionale media zou de grote poppenrover in Nederland uitgestorven zijn, maar ondertussen is hij weer gezien in Overijssel. Los van het feit dat insectenkenners zeggen dat hij mooi is, blijkt hij ook dé vijand te zijn van de Eikenprocessierups. Dat zou kunnen inhouden dat deze kever de biologische oplossing zou kunnen zijn voor de overlast van de rups.

Aanbevelingen 
Enkele dagen geleden gaf de provinciale site van Brabant aan dat er aanbevelingen zijn tegen de Eikenprocessierups, zoals nestkasten ophangen om mezen aan te trekken, kruiden en bloemen bevorderen in bermen en klimop laten groeien in eikenbomen.  

Bij het onderzoek ging men naar natuurlijke manieren zoeken om de Eikenprocessierups onder controle te houden. Mede gezien omdat de traditionele beheermethoden niet werken of nauwelijks effect hebben. 

Unieke vondst 
Volgens de Stichting Landschap Overijssel is de vondst van de grote poppenrover (Calosoma sycophanta) vrij uniek te noemen. Men heeft de 3 centimeter grote loopkever al decennialang niet meer gezien, hooguit 10 keer in de afgelopen 10 jaar. 

Deze kever komt vooral voor in Centraal- en Oost-Europa  en is in de jaren 60 voor het laatst gezien in Overijssel. Mogelijk is hij met vakantiegangers meegekomen en leeft hij vooral in loofbossen

Grote poppenrover 
De grote poppenrover eet voornamelijk verschillende, maar vooral harige rupsen. Deze rupsen worden meestal genegeerd door andere dieren. Door dit fenomeen zou de kever een welkome soort zijn in die gebieden waar de eikenprocessierupsen veel voorkomen. 

Daarbij komt ook dat een volwassen grote poppenrover zo’n 200 tot 300 rupsen per seizoen nuttigt, waarbij zelfs de larve de rupsen als de poppen van de eikenprocessierups eet. De kever is aanwezig op enige hoogte in bomen en struiken om op de rupsen te kunnen jagen.  

Een kever is normaal een bodembewoner en daarom is het voor deze loopkever bijzonder dat hij op een bepaalde hoogte in bomen zit. Tevens is de grote poppenrover een goede vlieger die zich gemakkelijk kan verplaatsen. 

Het is een roofdier
Volgens de kenner van de grote poppenrover is het een roofdier dat gek is op insecten, waarbij de eikenprocessierups eigenlijk wel de favoriet is.  Daarom kan het goed gebruikt worden om de rups te bestrijden. 

In het buitenland zijn al proeven bezig om te zorgen dat er meer poppenrovers gaan komen. Voor Nederland is dit nog niet bekend. Het is een opvallende kever met gele en bruine kleur en groen. Tevens loopt het over de bosgrond en kan vliegen. Daarnaast bestaat er ook nog een kleine poppenrover. 

(Bronnen: LIFE-project Eikenprocessierups, De Stentor, Wikipedia, almere.nieuws.nl)