Statushouders op 10 september in uitzending ‘De Nieuwe Buur’ (NTR)

Foto: gemeente Almere

Van buiten Europa komen jaarlijks vele duizenden vluchtelingen Europa binnen. Vluchtelingen, die om uiteenlopende redenen op zoek zijn naar een nieuwe plek en een beter leven. In de vijfdelige reeks De Nieuwe Buur presenteert de NTR indringende verhalen over de relatie tussen bestaande bewoners en hun ‘nieuwe buren’.

In vijf Europese steden in respectievelijk Nederland, Kroatië, Slovenië, België en Noorwegen, volgt de NTR vluchtelingen in hun zoektocht naar een nieuw thuis. We zien we de uitdagingen waar ze mee te maken krijgen in het contact met de buurt en de lokale autoriteiten. En we zien de bestaande inwoners, die geconfronteerd worden met de situatie van nieuwe naaste bewoners. Hoe gaan ze met elkaar om? Worden vooroordelen bijgesteld?

Aflevering 1 op zondag 10 september toont de Almeerse José uit Tussen de Vaarten. Naast haar komen vijf alleenstaande mannelijke vluchtelingen wonen. Belal is een van hen. Een afgestudeerd jurist, die moest vluchten uit Syrië. We volgen enkele maanden de ontwikkelingen tussen de nieuwe buren.