Om het stroomnetwerk in Almere beschikbaar te houden en klaar voor de toekomst gaat Liander werken aan een buurtgerichte aanpak voor de nodige verzwaring en uitbreiding. Daarom sluiten de gemeente Almere en Liander een samenwerkingsovereenkomst. Hierin zijn afspraken gemaakt om het stroomnetwerk wijk voor wijk te voorzien van meer elektriciteitshuisjes en dikkere stroomkabels.
Buurtaanpak stroomnet
Het stroomverbruik neemt toe en ook de opwekking van stroom via bijvoorbeeld zonnepanelen groeit. Dit zorgt voor meer druk op het stroomnet. Om dit probleem aan te pakken, wordt gewerkt met een buurtaanpak.
Door per buurt te werken, wordt overlast verminderd en kan sneller en efficiënter worden ingespeeld op mogelijke storingen of spanningsproblemen. Bijna alle laagspanningsnetten worden verzwaard en uitgebreid. Laagspanning is de stroom die uit stopcontacten komt.
Netuitbreiding
Wethouder Sprong onderschrijft het belang van netuitbreiding in de gemeente: “Ik ben blij met de samenwerking met Liander, zodat we de komende jaren ons elektriciteitsnetwerk kunnen versterken.
Door de plaatsing van de elektriciteitshuisjes maken we onze stad toekomstbestendig, zodat men kan voldoen aan de groeiende stroomvraag van onze inwoners.” Mark Jurjus van Liander vult aan: “Zoals op veel plekken in Nederland moet ook het stroomnetwerk in Almere klaargemaakt worden voor de toekomst.
De buurt- voor- buurt aanpak is een grote operatie maar noodzakelijk en effectief. Het is belangrijk dat we met de gemeente en bewoners samenwerken om deze enorme opdracht voor Almere goed te organiseren.”
Plaatsing elektriciteitshuisjes
Liander bepaalt de locaties van de elektriciteitshuisjes in samenwerking met de gemeente. De plek wordt gekozen op basis van technische eisen, het aantal woningen en buurtontwikkelingen (zoals laadpalen en zonnepanelen).
Deze grote infrastructurele operaties kunnen voor ongemak en overlast zorgen. Liander en de gemeente Almere spannen zich in om dat tot een minimum te beperken. Inwoners ontvangen van Liander tijdig bericht wanneer de
werkzaamheden in hun buurt starten.
Geen inspraak bij de locatiekeuze
In een bebouwde omgeving is er bovengronds én ondergronds weinig ruimte beschikbaar. Er kan bijvoorbeeld geen elektriciteitshuisje geplaatst worden bovenop leidingen of kabels in de grond.
Met de technische eisen die Liander stelt aan de locatie voor een elektriciteitshuisje en de eisen die de gemeente Almere stelt aan het plaatsen van objecten in de openbare ruimte, blijven er vaak weinig geschikte locaties over.
Inwoners willen graag meebeslissen over de locatie, maar dat is helaas niet mogelijk. Daarnaast mogen elektriciteitshuisjes kleiner dan 3 meter hoog en 15 m² groot zonder vergunning worden geplaatst, waardoor bezwaar maken niet mogelijk is.
(Bron: Persbericht Gemeente Almere)