Motie ‘Samen sterk na schuldhulp’ van ChristenUnie en SP

25 dec 2024, 17:54 Gemeente
schuldhulp besparing alex barcley via pixabay
Pixabay
Schuldhulp besparing

Het college van de gemeente Almere werkt aan nieuw beleid op het gebied van schuldhulp en volgens de verwachting zou dit in het tweede kwartaal van 2025 aan de gemeenteraad worden aangeboden. De fracties van ChristenUnie en SP hebben een motie ingediend om rekening te houden met een aantal zaken bij het opstellen van dit beleid.

Motie fracties
Met de motie roepen de fracties van ChristenUnie en SP het college op bij het opstellen van het beleid te komen met een voorstel voor begeleiding en nazorg na een schuldhulptraject. Tevens om te onderzoeken of vrijwilligersorganisaties hierbij een rol kunnen spelen.  

De beide fracties zijn uitgegaan van een aantal gegevens, zoals dat het college werkt aan een nieuw schuldhulpbeleid en dat de raad heeft verzocht om de BKR-registratie te verkorten van 5 jaar naar 6 maanden.

Makkelijk aangaan van schulden
In de motie wordt ook gemeld dat het aangaan van schulden in de samenleving steeds makkelijker wordt, mede gezien de constructies als Buy Now Pay Later. Daarentegen zijn er in de stad meerdere vrijwilligersorganisaties actief rondom schuldhulp. 

Door deze organisaties worden - samen met mensen in schulden - goede en duurzame resultaten geboekt. Daarom zijn de fracties van mening dat begeleiding tijdens en nazorg na een schuldhulptraject kan voorkomen dat mensen weer in de schulden komen.  

Nazorg na schuldhulptraject
Vrijwilligersorganisaties - onder meer Schuldhulpmaatje en Humanitas - kunnen een belangrijke rol spelen in de nazorg na een schuldhulptraject. Juist deze organisaties hebben goede en duurzame resultaten geboekt. 

De belangrijke rol die ze kunnen spelen, moet gebeuren op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen, waarbij de betrokkenheid van deze organisaties altijd een keuze is van de deelnemer. Het is in ieders belang om een goede en betrouwbare nazorg te bieden.

Laagdrempelige nazorg
Natuurlijk is het van groot belang wat de gemeente al doet, maar op het moment dat iemand in de schulden zit, valt het niet echt mee om er weer uit te komen. Op dat moment is een gesprek niet iets wat (meteen) helpt.

Volgens de indieners van de motie kunnen deze vrijwilligersorganisaties laagdrempelig werken, zodat ze ook makkelijker te bereiken zijn voor mensen met schulden. De nazorg moet laagdrempelig zijn omdat de mensen met een bepaalde angst zitten, een angst die overwonnen moet worden.

(Bronnen: Gemeenteraad Almere, 1Almere)