Enkele weken geleden gaf de gemeente aan dat er 2 gratis bijeenkomsten zouden zijn, één op 26 juni en één op 1 juli. Soms vraagt men zich af waar de beslissingen genomen worden en nee - geeft de gemeente Almere aan - beslissingen worden niet genomen in een ivoren toren. Elke inwoner van Almere neemt beslissingen over de stad. Misschien wordt het tijd om eens mee te lopen met de gratis bijeenkomst ‘Wie beslist over mijn stad?’
De eerste bijeenkomst
De inwoners van Almere die zich voor de bijeenkomst ‘Wie beslist over mijn stad?’ op donderdag 26 juni hadden aangemeld, die vroegen zich inderdaad af wie dat doet in de gemeente Almere. Een stad met 230.000 inwoners, 45 raadsleden en 16 politieke partijen.
De griffier heeft uitgelegd dat de raadsleden gekozen vertegenwoordigers zijn, die dus de belangen van de bewoners behartigen. En dat geldt voor alle onderwerpen van de stad, zoals woningbouw, bereikbaarheid, duurzaamheid, veiligheid, armoede, jeugd, onderwijs en financiën.
Miljoenen euro’s
De stad verdeelt miljoenen euro’s en dat is het belangrijke punt, want waar gaat het allemaal naar toe? De verdeling hangt samen met wat belangrijk gevonden wordt. De inwoners kiezen eens in de 4 jaar wie men in de gemeenteraad wil.
De raad is het hoogste orgaan en bepaalt wat er moet gebeuren en houdt toezicht op het werk van het college. Op woensdag 18 maart kan men weer kiezen voor de gemeenteraad en de stem laten horen.
Lekenbestuur
De raad bestaat uit inwoners uit alle wijken en lagen van de samenleving, vaak met een gewone baan. Meestal hebben raadsleden geen specifieke opleiding in politiek of bestuur, wat overigens zeer goed is, want men wil geen diploma-democratie.
Democratie betekent gelijke rechten en toegankelijkheid voor iedereen. De raad heeft een eigen adviseur en ondersteuner en dat is de griffier. Hij helpt dat de raad goed het werk kan doen en zorgt er voor dat elke inwoner betrokken kan zijn bij de lokale democratie.
Invloed van de inwoner
Er zijn verschillende manieren om invloed uit te oefenen, zoals een petitite of ingezonden brief, burgeractiviteit (met minimaal 50 handtekeningen wordt een onderwerp op de agenda geplaatst), burgerinitiatief (met minimaal 150 handtekeningen kan men een concreet voorstel indienen).
Het presidium (fractievoorzitters) beoordeelt het verzoek of het aan de regels voldoet en zet het dan op de agenda. Meer informatie is te vinden op de site van de gemeenteraad. De inwoners die donderdag aanwezig waren, vonden het interessant.
Daarna zijn ze aangeschoven bij de Politieke Markt, waar onder meer insprekers het woord kregen over de toeslagenaffaire. Inwoners die de sessie van dinsdag 1 juli mee willen maken, kunnen zich aanmelden via een formulier.
(Bronnen: Raadsnieuwsbrief, Gemeenteraad Almere, almere.nieuws.nl)