Vrijdag 10 januari was er een rechtszaak bij de Raad van State, waarbij het ging over bewoners van de wijk Oosterwold tegen een nieuw bestemmingsplan. De grote afwezige was de gemeente Almere en daar was veel verwarring en verbazing over, zelfs bij de voorzitter van de meervoudige kamer.
Toch rechtszaak
De zitting van de Raad van State is gewoon doorgegaan, ondanks dat de gemeente Almere niet aanwezig was om tekst en uitleg te geven. Ondertussen geven regionale en landelijke media aan dat er veel klachten zijn over een nieuw plan bij de wijk Oosterwold.
Namens 13 bewoners heeft Marien Abspoel het woord gevoerd tijdens de rechtszaak. De bewoners zijn het niet eens met een herziening van het bestemmingsplan uit 2016. Tegen deze herziening schijnen 145 zienswijzen bij de gemeente zijn binnengekomen.
Tweede aanpassing
Van de 145 binnengekomen zienswijzen zijn er 13 bij de Raad van State terecht gekomen. Het blijkt nu dat de gemeente Almere het oorspronkelijke bestemmingsplan voor de tweede keer heeft veranderd.
Bij de bewoners komt nu het gevoel dat ze steeds verder komen te staan van het eerste bestemmingsplan Oosterwold. Deze wijk is een zogenaamde doe-het-zelf wijk, waarbij de bewoners zelf zorgen voor de aanleg van wegen, sloten en waterberging.
In principe zijn dit taken van de overheid, maar de gemeente wil de bewoners niet in de weg zitten. Daarnaast moeten de bewoners aan stadslandbouw doen, waardoor een open en groen landschap ontstaat.
Massieve bebouwing
Vooral maken de bewoners bezwaar tegen een te grote clustering van woonruimten, waardoor onder meer 3 grootschalige bouwprojecten langs de wegen in de polder zijn geplaatst. Het zijn gewoon grote blokken die men niet wil.
De 13 personen die de zaak hebben aangespannen willen geen clusters van woningen met meer dan 20 woningen en dan moeten ze ook nog op meer dan 30 meter afstand van de polderweg liggen. Het kan beter als er een park wordt aangelegd.
Meer partijen klagen
Volgens de bewoners is de bouwregel veranderd en er moet een waterbeheerplan komen. Daarnaast is er ook een supermarktketen die meer mogelijkheden wil hebben voor uitbreiding.
Tenslotte is er ook een aannemer die woningen wil bouwen op 133 hectare, maar de mogelijkheid niet krijgt, terwijl een andere organisatie een overeenkomst heeft gesloten om 200 woningen in de natuur te bouwen.
(Bronnen: De Stentor, AD, Omroep Flevoland)