De gemeente Almere maakt vanaf 1 januari 2025 proefsamenwonen mogelijk voor mensen met een uitkering. Veel mensen met een uitkering durven niet samen te wonen uit angst voor een lager inkomen. Proefsamenwonen geeft hen de mogelijkheid om tijdelijk samen te wonen zonder directe gevolgen voor hun uitkering of toeslagen. De regeling biedt de kans om te ervaren hoe samenwonen gaat en geeft mensen de tijd om zich voor te bereiden op eventuele veranderingen.
Groot en spannend
Wethouder Micha Mos (Werk en Inkomen, Armoede en Schulden): “Samenwonen kan een grote en spannende stap zijn in een mensenleven. Met de mogelijkheid tot proefsamenwonen kunnen mensen die belangrijke keuze maken zonder dat ze zich zorgen hoeven maken over een verlaging van hun inkomen. Daar geven we als gemeente graag ruimte aan."
Randvoorwaarden
Voor het proefsamenwonen is een regeling opgesteld. Bijstandsgerechtigden die willen samenwonen op proef, kunnen dat aangeven bij de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente.
Hierna worden zij uitgenodigd voor een gesprek, waarin de voorwaarden en persoonlijke situatie worden besproken. Proefsamenwonen kan voor maximaal 6 maanden. Tijdens deze periode blijft de uitkering hetzelfde, ongeacht het inkomen of vermogen van iemands partner.
Na de proefperiode
Na de proefperiode geven de personen in kwestie door of ze definitief willen samenwonen. Als zij eerder willen besluiten over de situatie, kan dit via de contactpersoon bij Werk en Inkomen.
Aan de hand van de persoonlijke situatie wordt gesproken over praktische zaken die geregeld moeten worden. Door de maatregel verandert het inkomen niet meteen. Daardoor krijgen mensen de mogelijkheid om hun eigen woning nog even aan te houden.
Ook voorkomt de maatregel dakloosheid als het samenwonen toch niet lukt. Met dit besluit geeft het college van burgemeester en wethouders ook uitvoering aan een motie van GroenLinks en BIJ1, die door de raad is aangenomen.
(Bron: Persbericht Gemeente Almere)