Het college heeft op 7 januari de brief ‘Voortgang project toekomstbestendige dierenopvang’ aan de gemeenteraad gestuurd en daarin wordt de stand van zaken aangegeven over de huisvesting van het Dierenasiel van Almere. In de regionale en landelijke media werd in 2022 al aangegeven dat de gemeente ingegrepen heeft bij Dierenasiel Almere.
Toekomst was tot zorg
Juni 2022 werd gemeld dat financieel gezien het Dierenasiel op omvallen stond en dat er op korte termijn zo’n 200.000 euro nodig was. Daarnaast werd gemeld dat het pand sterk verouderd was.
Dit hield toen in dat het pand volgens de gemeente niet geschikt was om een asiel te huisvesten. Dat hield toen in dat het verouderde pand niet door de bouwkundige inspectie en het onderzoek van de Arbo-dienst kwam.
Oplossingen
Volgens de gegevens zou toen 2 scenario’s op tafel hebben gelegen, namelijk groot onderhoud en nieuwbouw. De kosten zouden daarbij uitkomen op een bedrag tussen 20.000 en 50.000 euro per jaar.
Een ander ‘probleem’ zou de organisatiestructuur zijn geweest. Het bestuur van de vereniging was opgestapt en volgens de gemeente was dat juist de tijd om er een Stichting van te maken.
Stichting Dierenasiel Almere
Volgens de brief aan de raad heeft het college in 2022 de raad geïnformeerd over de Stichting Dierenasiel Almere en de bouwkundige staat van het pand. In de programmabegroting 2025 is melding gedaan van de voorzieningen voor de opvang.
De gemeente heeft in de Programmabegroting laten weten dat de voorzieningen voor de opvang van dieren mee moet groeien met de stad. In eerste instantie heeft de gemeente een onderzoek laten doen naar het pand en mogelijkheid tot investeringen in nieuwbouw.
Niet in eigen beheer
De vraag die daarbij hoorde was of de gemeente het pand in eigendom zou nemen. Daarnaast heeft men op de markt geïnformeerd - marktconsultatie - waaruit bleek dat meerdere partijen hebben aangegeven te willen investeren in een nieuw pand.
De gemeente heeft een mogelijk krappe portemonnee en ziet daarom ook veel in dit traject. Tegelijkertijd zegt dat dat de gemeente afziet van investeren in vastgoed en dat de gemeente een aanbestedingsprocedure zal starten in januari 2025.
Hierbij zoekt de gemeente een partij die de wettelijke opvangtaken kan uitvoeren en de investering doet in de huisvesting. Gezien de zekerheid richting de investeerder, denkt de gemeente aan een langjarig partnerschap, minimaal 10 jaar, met een mogelijke verlenging tot 30 jaar.
Gezien de problemen in verband met de veiligheid voor mens en dier, heeft de gemeente in 2024 noodreparaties uitgevoerd aan het asiel. Zo is het dak gerepareerd en zijn het riool en de elektra weer op orde gebracht.
(Bronnen: Dierenasiel Almere, NOS, Gemeenteraad Almere, Omroep Almere)