Mensen vinden sommige dieren nuttig, mooi of schattig en andere dieren juist lastig of eng. Maar eigenlijk zou je niet op die manier naar dieren moeten kijken, vindt de gemeente Almere. Dieren hebben waarde van zichzelf, ongeacht wat ze voor mensen betekenen. Dat is de gedachte achter de nieuwe Nota Dieren 2025 die het college voorlegt aan de gemeenteraad.
Belangen van dieren
“Zorgen voor veel en divers groen in de stad is belangrijk voor mensen én dieren,” zegt wethouder dierenwelzijn Jesse Luijendijk. “Maar er zijn veel meer ontwikkelingen en initiatieven in de stad waar wij als gemeente bij betrokken zijn en die invloed hebben op het leven van dieren.
Het is de taak van de gemeente om oog te hebben voor de verschillende belangen die er zijn in de stad, en die tegen elkaar af te wegen. Dieren moeten in die afweging ook een stem krijgen. Daarom hebben we deze nota opgesteld.”
Beleid dierenwelzijn
Beleid op het gebied van dierenwelzijn had Almere al, maar dat ging vooral over hulp aan dieren in nood. Wethouder Luijendijk: ”Dat is zeker belangrijk en nog steeds onderdeel van de nota, maar inmiddels kijken we veel breder naar het onderwerp dierenwelzijn en de verantwoordelijkheid die de gemeente daarin heeft.
Een van de nieuwe uitgangspunten in de nota is dat we het effect op dieren meenemen in alle afwegingen die we als gemeente maken. We willen ons beter bewust zijn hoe ons handelen dierenbelangen raakt.”
Gebruik van dieren
De gemeente wil ook kritischer gaan kijken naar het gebruik van dieren en naar de eigen rol daarin. Luijendijk: “Gelukkig is er bij het gebruik van dieren steeds meer aandacht voor negatieve gevolgen voor het dier en verandert de opvatting over wat acceptabel is.
Zo is het niet meer vanzelfsprekend dat je bij een kinderboerderij de dieren mag oppakken of voeren en is het gelukkig in Nederland niet meer mogelijk om naar een circus met wilde dieren te gaan.
In lijn met deze ontwikkeling wil Almere alle circussen met (ook niet-wilde) dieren weren en andere commerciële of op het vermaak van mensen gerichte activiteiten met dieren waar mogelijk ontmoedigen. Bijvoorbeeld via richtlijnen voor subsidies en vergunningen.”
Thuis voelen in Almere
Uiteindelijk wil Almere een stad zijn waarin álle inwoners zich thuis voelen, dieren net zo goed als mensen. Een stad waarin mens en dier op een goede manier met elkaar samenleven.
Dat betekent ook dat Almeerders die overlast van dieren ervaren, dit tot op zekere hoogte moeten accepteren. De gemeente zet in op informatie over en preventie van overlast en grijpt alleen in uitzonderlijke situaties in.
Kwestie van lange adem
De gemeente Almere legt de lat hoog als het gaat om dierenwelzijn. Maar dat betekent niet dat al deze ambities ook zomaar gerealiseerd zullen zijn. Aanpassen van gemeentelijk beleid en procedures is een traject van de lange adem.
En het veranderen van de manier waarop de mens naar dieren kijkt, al helemaal. Maar de gemeente is ervan overtuigd dat het belang dat aan dierenwelzijn wordt gehecht alleen maar verder zal toenemen. Luijendijk: “Daarom is het belangrijk om nu stappen te zetten.”
(Bron: Persbericht Gemeente Almere, Nota Dieren 2025)