Centrum Homeruskwartier gebouwd als historische stad

Foto: Jim Barton/cc-by-sa-2.0 Generic

Het centrum van ’s lands grootste zelfbouwwijk het Homeruskwartier in Almere groeit zoals de stadskernen van historische Nederlandse steden ook zijn ontstaan. Op smalle kavels bouwen de bewoners zelf hun huizen direct aan de straat en met verschillende gevels. Aan de achterzijde zijn de huizen gegroepeerd in hofjes. Afgelopen zaterdag is eerste fase van dit bijzondere plan in verkoop gebracht. Daarnaast bleek er grote animo te zijn voor kavels die pas later dit jaar in verkoop worden gebracht.

In het centrum worden kavels van verschillende grootte en breedte naast elkaar ingetekend, waardoor een divers straatbeeld ontstaat. Net als in het oude centrum van bijvoorbeeld Gouda, Alkmaar, Amsterdam binnen de grachtengordel. Anders dan in deze oude steden, wordt het centrum van het Homeruskwartier als laatste gebouwd. De zelfbouwwijk in Almere Poort begon in 2008 met haar eigen zelfbouwgrachtengordel, wat ‘buitenwijken’ gevuld met collectief particulier opdrachtgeverschap en een groot aantal bijzondere zelfbouwbuurtjes rondom het centrum. Nu is het centrum zelf aan de buurt, een plek waar wonen en werken met elkaar verweven is en die vanzelfsprekend ook door de bewoners zelf wordt vormgegeven. Op zeven kavels in een hofje zijn opties genomen. Daarnaast is er ook al door verschillende mensen interesse getoond in kavels die later dit jaar in verkoop worden gebracht.

Met kavels vanaf 48 m² is zelfbouw ook bereikbaar als je alleen, of met z’n tweeën bent. Omdat de kavels kleiner zijn, ontstaat er meer financiële ruimte voor de totale investering van de woning. Het is mogelijk om tot vijf woonlagen hoog te bouwen. Er zijn kavels voor grote en kleine tuinliefhebbers. Of met alleen een dakterras of balkon.

Bericht overgenomen van:

Zie ook:

Meer: Almere Poort