Een aantal dagen geleden is het kunstwerk De Tong wederom vernield, waarbij het kunstwerk voor de helft gestript is van het koper. Aangezien de provincie Flevoland eigenaar is van het kunstwerk heeft ze een zorgplicht om het kunstwerk weer in de originele staat terug te brengen. Kunstwerk De Tong Maandag
20 februari 2023 is het kunstwerk De Tong weer feestelijk onthuld na een periode van restauratie, door gedeputeerde Rijsberman en restaurateur Gijs van de Wint, zoon van kunstenaar Rudi van de Wint.
Bij de onthulling gaf de gedeputeerde Kunst en Cultuur aan dat De Tong met haar 9 meter een landmark is op de Knardijk, dat een historisch belangrijke scheiding tussen oostelijk en zuidelijk Flevoland markeert. Een kunstwerk in het landschap waar Flevoland trots op mag zijn.
Reparatie
In de vergadering van Provinciale Staten van afgelopen week heeft gedeputeerde Sjaak Simonse laten weten dat de provincie zo snel mogelijk gaat onderzoeken hoe het kunstwerk gerepareerd kan worden en wat dat gaat kosten.
Hierbij zal tevens gekeken worden of er ander materiaal dan koper gebruikt kan worden. Het kunstwerk - zo zei gedeputeerde Rijsberman in 2023 - is een echt onderdeel van de locatie geworden en kan alleen maar daar staan.
Landmark aan de A6
Het is een herkenbaar punt voor de vele automobilisten die over de A6 rijden. In 2023 werd gemeld dat er een zorgvuldige en kwalitatief hoogwaardige restauratie was uitgevoerd, waardoor De Tong beter bestand zou zijn tegen weersomstandigheden.
Men had echter niet gerekend op koperdieven. In de vergadering van de Provinciale Staten zou de fractie van Forum van Democratie een motie inbrengen, aangezien dat het kunstwerk aanstootgevend zou zijn voor een groep inwoners van de provincie en bezoekers.
Stevig debat
In de Provinciale Staten is over het kunstwerk gesproken, mede doordat Forum voor Democratie met een motie kwam met als onderwerp ‘De Tong (voorheen de Tong van Lucifer)’. In de motie werd opgeroepen tot onmiddellijke verwijdering van het kunstwerk.
Maar - zoals andere fracties aangaven - was FvD in 2021 nog vóór reparatie geweest in 2021. Vooral ChristenUnie, D66 en de Partij voor de Dieren hebben fel gedebatteerd en tegen de motie, waardoor FvD uiteindelijk haar motie heeft ingetrokken.
De fracties van ChristenUnie en BBB hebben een motie ingediend, waarin werd verzocht om de kosten van de reparatie te berekenen, plus eventuele herhalingskosten. Nadat deze kosten bekend zouden zijn, kunnen de Provinciale Staten een keuze maken over wel of geen reparatie. Middels een toezegging door het college van GS is de motie ook teruggetrokken.
(Bronnen: Provincie Flevoland, Provinciale Staten, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl)