Een Dutch Digital Art Museum in Almere is nodig

09 dec , 18:30 Cultuur
beeldbewerking skylarvision via pixabay
Pixabay
Beeldbewerking
Afgelopen week heeft initiatiefneemster Christine van Stralen van ‘Het Dutch Digital Art Museum Almere’ (DDAMA) uitleg gegeven over het plan van het museum aan raadsleden en aan het college, waarbij flyers / pamfletten werden uitgedeeld. Volgens haar verdient Almere een museum voor digitale kunst.
Politieke Markt
Tijdens de Politieke Markt werd aandacht geschonken aan het Meerjarenprogramma Fonds Verstedelijking Almere. Aangezien DDAMA al 8 jaren zich inzet voor een uniek museumconcept, is het niet meer dan normaal dat het een sleutelproject moet zijn. 
DDAMA zet in die periode een uniek museumconcept neer en dat voor eigen risico en rekening en zonder één cent subsidie. Tevens werd gemeld dat men in 8 verschillende, tijdelijke onderkomens heeft gezeten. Nu staat men op straat. 
Digitale Kunst
Volgens de site Visit Almere geeft DDAMA de bezoeker een kijkje in de digitale kunst. Sinds de uitvinding van de computer bestaat ook Digital Art, maar de laatste jaren zit deze kunstvorm echt in de lift. 
Daarom wordt het ook tijd om kennis te maken met deze vorm van Digital Art. Zo kan men zich afvragen wat de gevolgen zijn van de digitalisering voor de samenleving en wat zijn de mogelijkheden van blockchain.
Deskundig burgerinitiatief
Op het moment dat Museum De Paviljoens verdween, was er geen eigen museum in Almere. In 2016 was er de start van DDAMA in WTC Almere, als een deskundig burgerinitiatief. Hierdoor was het eerste Digital Art Museum in Nederland geboren.
De kunstvorm Digital Art past goed bij de zogenaamde ‘born digitals’ ofwel de jongeren die met een computer zijn geboren. DDAMA staat voor het bespreekbaar maken van ICT-ontwikkelingen met behulp van digitale kunst.  
Museum
Het museum heeft meerdere exposities georganiseerd met lijnen naar disciplines als kunst, design, filosofie, ICT, milieu en educatie. Daarmee was DDAMA een museum én een cultureel en inspirerend kennis- en communicatiecentrum. 
Tevens kon men ICT-ontwikkelingen zien die uitgebeeld werden door Digital Art kunstenaars en die de bezoekers leren begrijpen van de door systemen geregeerde wereld. Men kwam tijdens de wandeling door het museum langs video’s over de ICT-actualiteit.
De gemeente kwam met een eigen museumplan, waarbij DDAMA niet was betrokken. Daarentegen met wat steun en goodwill had DDAMA al lang een passend museum kunnen realiseren. DDAMA vraagt een gelijke, eerlijke kans naast Museum M, zodat ze beide belangrijk voor de stad kunnen zijn.  
(Bronnen: DDAMA, Visit Almere, Almere Deze Week)