#2020: Raad geschokt door uitspraak

Screenshot online vergadering gemeenteraad
Foto: Eigen bron

In de rubriek ‘#2020’ blikken we terug op het meest bewogen nieuwsjaar van deze eeuw. 2020 was anders dan andere jaren. Daar kan iedereen over meepraten. Vandaag aandacht voor de maand oktober. De raad was geschokt na een uitspraak van een raadslid.

Gemeenteraad

De gemeenteraad is geschokt na een uitspraak van NIDA Almere. Fractievoorzitter Hassan Buyatui noemde een motie van de PVV erger dan de terroristische aanslag in Frankrijk. Dat meldt de regionale omroep. De fractievoorzitter van NIDA Almere deed die uitspraak tijdens de Politieke Markt van donderdagavond.

Gevaar van radicale islam

De PVV diende een motie in over de radicale islam. In de motie vraagt de PVV het college van burgemeester en wethouders aandacht te besteden ‘aan het gevaar van de radicale islam voor de vrijheden van vrouwen, homoseksuelen en zij die niet de islam aanhangen’.

Buyatui gaf als reactie op de motie: “Verschrikkelijk wat in Frankrijk gebeurde, maar wat deze motie doet is nog veel erger. Deze motie is nog erger dan wat die ene dader daar allemaal verricht heeft, de onschuldige mensen die hij heeft kunnen ombrengen. Deze motie pleit voor verdeeldheid in Almere. Deze motie, voorzitter, had niet ingediend moeten worden”.

‘Te gek voor woorden’

Fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV noemt de reactie van Buyatui te gek voor woorden: ”Het is werkelijk te gek voor woorden dat een raadslid dit tegen een collega-raadslid durft te zeggen in een openbare raadsvergadering. Hij zou zich diep moeten schamen, hij zou zijn camera uit moeten zetten en hij zou zich moeten gaan bezinnen in alle rust op wat hij zojuist gezegd heeft. Dit is werkelijk zeven bruggen te ver”.