#2020: Dronken piloten boven Almere?

Soortgelijke vliegtuigstrepen op Texel.
Soortgelijke vliegtuigstrepen op Texel.
Foto: Bas Hellegers

In de rubriek ‘#2020’ blikken we terug op het meest bewogen nieuwsjaar van deze eeuw. 2020 was anders dan andere jaren. Daar kan iedereen over meepraten. Vandaag aandacht voor de maand juli. Toen ging het over ‘dronken piloten’.

Dronken of niet?

In juli kwamen er veel meldingen binnen van vreemde vliegtuigstrepen en ingewikkelde patronen in de lucht. “Gelukkig is de verklaring eenvoudig en niet verontrustend”, meldde Weerplaza.nl.

Oefening

“Zo af en toe drijven er bijzonder gekromde vliegtuigstrepen over het land”, schrijft weerman Raymond Klaassen. “Woensdag was dat ook weer het geval. Met de noordelijke wind werden vliegtuigstrepen aangevoerd die boven het centrale deel van de Noordzee zijn ontstaan. In dit gebied wordt onder andere door de Luchtmacht geoefend met straaljagers. Deze vliegtuigen maken tijdens hun oefeningen vaak scherpe bochten en ander capriolen. Als de omstandigheden ideaal zijn voor vliegtuigstrepen levert dit opmerkelijke patronen op. Omdat de condensatiesporen in dit geval niet direct oplossen zagen mensen in onder andere Almere deze bijzondere figuren”.

Artikel gepubliceerd door: 1Almere.nl.