Henk van Kuijk: Wanten

Foto: henk van kuijk

In mijn jeugd werden voetbalschoenen vaak “kistjes” genoemd. Ze waren van leer, erg stevig en meestal van het merk Quick. Ik vond ze niet zo quick, ze voelden als hardhouten kistjes, en ik vond de noppen te hoog, vooral als het veld hard en droog was. Dan kreeg je je voet slecht onder de bal. En ze waren zwaaaarrrr. En als je vergat om na een wedstrijd kranten in je schoenen te doen, en ze niet te poetsen, dan werden ze helemaal knalhard. Nee, kijk nu eens naar die soepele, lage schoentjes van de heren en dames. Vaak nog in allerlei kleuren, lichtgevend geel of groen, oranje, rood… Diverse voetballers spelen nu ook met vier schoenen. U hoor u lachen….vier schoenen? Ja. Twee aan de voet en twee aan de hand, handschoenen. Het is maar net herfst, en dertien graden, of ze doemen al op, als kerstkransjes in oktober. Vaak zijn het getinte voetballers die ze dragen. Die zijn weliswaar hier geboren, en hebben twintig winters hier meegemaakt, maar ja, de palmbomen zitten nog in hun hoofd, hè. Onze Memphis bijvoorbeeld, die draagt warme hoeden, en zwarte handschoenen tijdens de wedstrijd. Laatst viel me tegen Schotland wel op dat hij één blote arm had, en één met mouw, plus handschoenen. De Schotten renden ijverig rond met blote armen, zonder enige handschoen. Gelouterd door de intense Schotse Hooglanden.

Ik vraag me wel af of het helpt, die handschoenen. Sportpsychologen zeggen van wel, de sport kent veel rituelen. Je denkt dat je het warmer hebt, je spieren soepeler blijven, je minder gauw blessures krijgt. En, je kunt ook soepeler hands maken, denk ik, zonder dat de scheids het ziet. Die denkt dat het een stuk shirt is. Kijk, ik zag laatst ook Robben tegen Celtic in Glasgow spelen met rode Bayern maillot. Ik vermoed om blessures te vermijden. Of op advies van zijn sportpsycholoog.
Nee, in mijn voetbalcarrière heb ik nooit handschoenen of maillots gedragen. Ook al speelde ik op Texel in sneeuwbuien of in Utrecht op stevig bevroren moddervelden. Je deed hooguit een extra hemmetje onder je shirt.

Nu dacht ik: als er in de voetbalschoenen zoveel variëteit is, dan kan dat toch ook met de voetbalhandschoen? Ik ben nu een POP-UP bedrijf begonnen, Hank Cook Sports Handwear (H.C.S.H). Er zijn bij ons online voetbalhandschoenen te bestellen, in alle kleuren, bijvoorbeeld passend bij je clubkleuren, zwart voor Excelsior, rood-wit voor PSV, groen voor Groningen, paars voor Always Forward. En pompebledenhandschoenen voor Heerenveen, jaja. Abe zou ze zeker gedragen hebben, o nee, hij was gehard tijdens de Elfstedentochten. Maar Ahmed Humiad van de Friezen, die wel. Ze hebben het wel eens over de “patatgeneratie”. Dat is geen leuke term. Ik noem het liever “de Mannen van Wanten”. Bij ons bedrijf weten we van wanten.

Www.henkcook-sportshandwear.nl