Henk van Kuijk: Sofia Drama

Foto: izabela Nerat
Sofia Drama
1. Selecteer je als coach een speler voor het nationale team die drie wedstrijden in de eredivisie heeft gespeeld? Nee, zeker niet.
2. Selecteer je een speler van 17 voor een cruciale wedstrijd van Oranje? Nee, die laat je in geval van bijzonder talent wennen in oefenwedstrijden. 3. Moet je op de as van je team, de ruggengraat, ervaren spelers zetten? Ja. 4. De bondscoach én alle media bestempelden Bulgarije als een slechte ploeg, nummer 71 van de wereldranglijst. Speelde Bulgarije zo? Nee. Ze waren superscherp, zetten vroeg druk op Oranje, dat daar geen raad mee wist, wonnen de meeste duels, en renden op iedere bal. Ze maakten een prachtige goal. Ze konden aardig goed combineren, veel beter dan Nederland. 5. Heeft u buitenspelers gezien bij Oranje? Nee, helemaal niet. Noch Robben, noch Promes passeerden ook maar één keer hun tegenstander en haalden de achterlijn niet, laat staan een goede voorzet op Bas Dost.
6. Heeft u een creatieve speler waargenomen bij Oranje? Nee, niemand durfde wat, ook niet toen Leiden in last was. Vrijwel alle spelers blonken uit in het doorschuiven van de hete voetbalaardappel, opzij meestal. 7. Heeft u wel eens trainer Conte van Chelsea gezien, of de trainer van Athletico Madrid? Vroeger waarschijnlijk schoffies op straat, maar toch? Heeft u de Nederlandse staf bij 0-2 gezien? In dezelfde houding op de bank? Slap, wanhopig, machteloos, moede hoofd in de schoot? Net als de spelers. Je staat toch op, zoekt de rand van het coachvak op, schreeuwt en brult de spelers tot agressie, aanvallen, naar voren, tot het randje? Kijk eens naar rugby. Wie deed dat wel? Dick Advocaat, op Wembley, waar Nederland won, ja won, van Engeland. Die wapperde vaak langs de lijn. Tot hij opeens op zoek naar geld wegwapperde naar Turkije, lekker, die loyale assistenten. Blind bleef Oranje wel trouw. 8. Weet u wat de Hollandse School is? 4-3-3? Nou….okee, maar veel meer dan dat. Een stijl met een krachtig, creatief middenveld, en creatieve buitenspelers, opkomende backs. Iets ervan gezien zaterdag? Blind wilde echt wel zo spelen, maar had de spelers niet meer die het kunnen, die het inzicht hebben. Onder van Marwijk in Zuid-Afrika en onder Van Gaal op het WK in Brazilië zijn de spelers het ook verleerd. Onder van Basten was het nog daar. Maar van Basten wapperde weg naar de Uefa, een beter baantje. Ook lekker loyaal.
9. Heeft u onze wereldspelers gezien? Robben, Sneijder? Nee. Totaal onzichtbaar. Dan kan je niet zeggen: “Ik kan het niet alleen.” Nee, dan ga je het voorbeeld geven aan de jonkies. Robben kan snel een man, twee man passeren, maar deed het niet. Leek op zijn benen te letten, zijn blessurekans. Sneijder speelde hangende linksbuiten, in plaats van achter de spitsen te spelen, op 10. En produceerde slechts één behoorlijke assist, en wel veel afzwaaiers. 10. Heeft de trainersstaf zich al acht jaar afgevraagd hoe je moet spelen tegen twee rijen van vier verdedigers? Behalve eindeloos handbalcirkelvoetbal te schuiven?
11. Het middenveld is de as waar het team om draait. Zuiver en snel passen, vooral ook dieptepasses en assisteren van de defensie, aanspeelbaar zijn. Heeft u het gezien? Hoofdconclusie: Holland kan geen Hollandse school meer spelen, het is hoog tijd Oranje dat weer te leren, en erop te selecteren. Wie speelt nu de Hollandse school, u kon ze zien tegen Azerbeidjan, 1-4: Duitsland. Hebben ze van ons geleerd, lang geleden al. Een tijdje terug zat ik naast Sjaak Swart op een tribune, bij een wedstrijd van Jong Ajax. Ik vroeg hem: “Wordt er bij Ajax speciaal getraind op buitenspelers?” “Nee”, antwoordde hij, “dat zou wel moeten, maar ja, ze luisteren niet naar mij, hè.”
Henk van Kuijk